... ...

Rik Jungmann
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Nagel: Onuitvoerbaar

Wijdemeren, 8 februari 2004. Vanmiddag vond er in het programma Wijdemeren Actueel een discussie plaats tussen wethouder Bert Nagel, fractievoorzitter René Voigt (DBW) en Mirjam Arnoldy, voorzitter van peuterspeelzaal Olleke Bolleke in Kortenhoef.


René Voigt, fractievoorzitter DBW.

Uiteraard ging de discussie over het voorstel van de commissie Van den Broeck om de subsidie aan het peuterspeelwerk stop te zetten, de motivatie van de PvdA om het daar mee eens te zijn en de noodkreet van de peuterspeelzalen van eind januari.

René Voigt (DBW) vertelde dat de werkgroep Van den Boeck ongeveer acht maanden is bezig geweest met het voorstel. In die tijd is men 7 tot 8 keer bijeen geweest in vergaderingen die ongeveer twee uur duurden. Hij gaf aan dat het gemeentelijk subsidiebeleid gericht moet zijn op sociale en maatschappelijke doelen als verenigingsleven en sportbeoefening. Omdat de primaire doelstelling van peuterspeelzalen en speeltuinen "spelen" is, vallen deze activiteiten buiten de criteria om subsidie van de gemeente te ontvangen.


Mirjam Arnoldy, voorz, Olleke Bolleke.

Mirjam Arnoldy was het daar volstrekt mee oneens. Zij begon met haar ergernis over de gang van zaken tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag. "Daar kwam een hele groep mensen die betrokken zijn bij de peuterspeelzalen inspreken en in het debat daarna vind je daar niets van terug. Geen van de argumenten werd ook maar genoemd." :barstte zij los. "De uitkomst van het debat leek wel een soort tombola. De partijen hadden vooraf al afgesproken waar hun belangstelling lag en wat er uitgeruild werd."

Zij betoogde dat er wetenschappelijke rapporten zijn waarin juist wordt aangetoond dat peuterspeelzalen een geweldig belangrijke rol vervullen in de ontwikkeling van peuters op sociaal gebeid en op taalvaardigheid. "Bij Olleke Bolleke hebben wij een peutervolgsysteem om te signaleren als er iets mis lijkt met een kind. Het is voorgekomen dat ouders ons buitengewoon dankbaar waren als wij daarover contact met ze opnamen."


Bert Nagel (CDA) wethouder welzijn.

Bert Nagel (CDA), de wethouder van welzijn, begon met een citaat uit het collegeprogramma: "De jeugdvoorzieningen en speelgelegenheden zullen kwantitatief en kwalitatief op een hoger niveau gebracht worden." Hij zweeg en keek Voigt vragend aan. Deze was even van zijn stuk gebracht, maar wees er toen op dat dit citaat gaat over buiten spelen. "Dat gaat dus ook over speeltuinen." :antwoordde Nagel. "Nee, het gaat over veilig buiten op straat spelen." :aldus Voigt. Na deze verbale schermutselingen verklaarde Bert Nagel over de voorstellen van de commissie Van den Broeck: "Ik kan er geen kant mee op. Ik zeg dat nu even op persoonlijke titel, want het is nog niet in het college geweest: Zo verdedig ik dit voorstel niet. Ik zal er mee aan de gang gaan, want de raad draagt mij dat nu eenmaal op, maar ik weet nog niet hoe." Ook liet hij zeer duidelijk blijken dat er, wat hem betreft, geen stop komt op subsidie aan peuterspeelzalen. "We hebben net hier en in Loosdrecht als gemeente geïnvesteerd in huisvesting. Het is duidelijk dat de marktsector er niet in stapt, dus ligt daar een taak voor de gemeente."


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page SneeuwHalf bewolktMatige wind Naar volgende bericht