... ...

Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Peuters op eigen benen

Wijdemeren, 3 februari 2004. De commissie Van den Broeck besprak vanavond in de commissie Maatschappelijke Zaken het door de stuurgroep samengestelde voorstel aan het college inzake de verdeling van de welzijnssubsidies. De voorstellen gingen na wat politieke schermutselingen toch ongewijzigd naar het college.

De commissie Van den Broeck werd op 4 maart vorig jaar voorgesteld door Jan van den Broeck (CDA). Omdat het college volgens de partijen niet goed uit de verdeling van de verschraalde susbidiepot kwam, wilden een aantal raadsfracties dat dus maar zelf. doen. Vanavond presenteerde die werkgroep haar eindrapport. De heikelste voorstellen uit dat rapport waren het schrappen van de subsidies aan speeltuinen en peuterspeelzalen. Dat bleek ook uit een zeer goed gevulde publieke tribune en een flinke lijst insprekers. Vier daarvan braken een lans voor de peuterspeelzalen en één voor een speeltuin.

Inspraak


Mirjam Arnoldy

Olleke Bolleke, peuterspeelzaal uit Kortenhoef, werd vertegenwoordigd door Mirjam Arnoldy, de voorzitter. Zij trol fel van leer tegen de voorstellen van de commissie Van den Broeck. Ďk roep iedereen dan ook op binnen de gemeente Wijdemeren om te protesteren tegen het voorstel van de commissie. Maar ik ben bang dat het allang geen zin meer heeft. De kaarten zijn al geschud in de achterkamertjes van de politiek. Het is jammer dat een van de meeste kwetsbare groepen hiervan de dupe wordt."


Mevr. Vermeren

Namens peuterspeelzaal 't Overstapje in Kortenhoef sprak mevrouw Vermeren in. Zij maakte de raad het verwijt dat men nooit was komen kijken. "Wij zijn geen amateurs, wij hebben afgeronde opleidingen MBO of HBO om dit werk te doen. De peuterspeelzaal is niet alleen een plek waar we leuk spelen. Er is ook een opvoedkundige waarde." Zij was boos omdat de stuurgroep het werk op de speelzaal zwaar onderwaardeert. Tenslotte riep zij de raad nogmaals op om te komen kijken.


Erik Vollers

Erik Vollers sprak namens de peuterspeelzalen in Nederhorst den Berg. Hij sprak zijn frustratie uit over de voorliggende voorstellen en wees de commissie erop dat de speelzalen zes mensen in dienst heeft. "Peuterspeelzalen worden alleen voor de rijken als gevolg van de voorstellen." Hij deed een dringend beroep op heroverweging van de voorstellen.


Links M. Landsman, naar rechts Jan van den Broeck (CDA), Esther Luijer (CDA), Gert Zagt (DBL), Miep van Hattem (DBL), René Voigt (DBW).

Voorzitter M. Landsman van 't Overstapje sprak van onbehoorlijk bestuur en willekeur. Hij meende een tegenstelling te zien tussen de beleidsplannen van de gemeente en de voorliggende voorstellen om de subsidie te schrappen. Hij voorspelde dat de ouderbijdrage van € 31 nu naar € 100 zal stijgen in de komende jaren. Ook wees hij op het verlies van tien arbeidsplaatsen in 's-Graveland als de peuterspeelzaal niet kan overleven.


J.C. Pos

De heer J.C. Pos van de Bergse speeltuinen was zeer bitter. Hij noemde de Wijdemeerse politiek een rotzooi. "Het galgje is al gemaakt, nu het slachtoffer nog."

Behandeling in de commissie

Na de insprekers gaf Jan van den Broeck (CDA) een toelichting op het rapport dat onder zijn voorzitterschap is samengesteld. Hij wees erop dat er voor alle vermelde voorstellen een zeer brede meerderheid in de stuurgroep bestond. De stuurgroep was samengesteld uit vertegenwoordigers van alle partijen.

Esther Luijer (CDA) opende de reeks sprekers. Zij verklaarde dat het CDA in grote lijnen achter het rapport stond. Over de peuterspeelzalen zei zij dat het CDA tegen subsidie is als het om de speelfunctie gaat, maar mochten de peuterspeelzalen een educatieve functie hebben, wat volgens haar nader onderzocht moet worden, dan vervalt de weerstand van het CDA.

René Voigt (DBW) wees erop dat het rapport het resultaat is van consensus tussen alle partijen. Hij bespeurde in de reactie van het CDA "slappe knieën", omdat de publieke tribune vol zat.

De heer Bult (GL) bleef achter de peuterspeelzalen staan, "zoals wij dat altijd al gedaan hebben" .

De heer Van Rijk van de PvdA verklaarde dat zijn partij zich in de voorstellen van de werkgroep kan vinden.

Tjitske van Emden (VVD) benadrukte dat het werk van de stuurgroep niet ging over bezuinigen, maar over vaststelling van criteria om wel of niet te subsidiëren. De zaken van de peuterspeelzalen en de speeltuinen moesten volgens haar nog maar eens nader bekeken worden.

Felix Flameling bespeurde een totaal andere sfeer dan toen de stuurgroep in beslotenheid haar werk deed. Bij sommige partijen bespeurde hij "bewegende panelen". "Het schuift." Hij sprak waardering uit voor de insprekers, maar zette een aantal vraagtekens bij de aangevoerde argumenten.

Na deze ronde werd er vrij gesproken zonder vergaderorde. Dat leidde tot enige vinnige debatjes. Esther Luijer zei dat het CDA geen slappe knieën had gekregen zoals René Voigt suggereerde. Het CDA wilde alleen maar haar eigen visie naast die in het rapport geven. Felix Flameling (D66) daagde het CDA en DBL uit om met wijzigingsvoorstellen te komen als die partijen het niet eens zouden zijn met het rapport. Dat kwam hem weer op een reprimande van René Voigt te staan, die hem verweet tweespalt te zaaien. Esther Luijer rekende de commissie enige malen voor dat de wensen van het CDA niet op een meerderheid konden rekenen in de raad en dat daarom dit voorstel door deze partij aanvaard wordt. Els van Hall (VVD) bracht in de strijd dat de raad net geld had gestoken in De Meidoorn in Loosdrecht en dus best wel een en ander voor de peuterspeelzalen doet. René Voigt merkte fijntjes op dat de VVD er toen op had aangedrongen dat de peuterspeelzaal kostendekkend moet draaien.

Het debat eindigde zoals het begon. De voorstellen werden ongewijzigd door Jan van den Broeck aan het college aangeboden dat er verder mee aan de slag gaat. Waarschijnlijk is de behandeling in de raad van maart.

Dat het wethouder Co de Kloet wel goed beviel als de raad zelf beleidsstukken maakt, bleek bij de behandeling van een voorstel over de gezondheid in Wijdemeren. Toen de heer Van Rijk (PvdA) voorstelde dat er zich maar eens een stuurgroep over moet buigen, juichte De Kloet dit van harte toe. "Dan kan het college zich aan andere zaken wijden."

 Uit het raadsdebat van 4 maart vorig jaar

Werkgroep?

Er ontstond nog een kleine discussie over het beleid en de formatie van een werkgroep om het beleid te formuleren. Tjitske van Emden (VVD) en Jan van den Broeck (CDA) pleitten nogmaals voor een brede werkgroep. Van Emden wilde de subsidiëring helderder maken door overal dezelfde huur te gaan heffen. Nadja Jungmann D66 was niet voor een werkgroep. "Laten we eerste een politieke keuze maken binnen de raad wat we wel en wat we niet willen subsidiëren met een groep van zes raadsleden voor we veel tijd en geld gaan besteden aan ambtelijke ondersteuning. Er is immers voor dit voorstel al over nagedacht."

Wethouder Bert Nagel was het er mee eens dat er eerst een politieke keuze gemaakt moet worden. "En dat hoort in de raad, daar ben ik het mee eens."


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page Half bewolktMatige wind13ş Naar volgende bericht