WIJDEMEERSE WEBKRANT
Honden Aanlijnen in het Bos
's-Graveland, za 2 december 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vier loslopende honde joegen een groep reeën op buitenplaats Boekesteijn op. Een reegeit kregen zij te pakken. Het dier overleefde de aanval niet.

ingezonden brief

Hond aan de lijn voorkomt onnodig dierenleed!

Een reegeit moest woensdag uit haar lijden verlost worden op buitenplaats Boekesteijn in ’s-Graveland. Vier loslopende honden joegen een groep reeën op en kregen daarbij de geit te pakken. Het arme dier werd ernstig verwond en kon niet meer gered worden.


© Natuurmonumenten – Kelly Meulenkamp

“Heel triest en onnodig, maar we komen het helaas veel te vaak tegen, loslopende honden die dieren opjagen met fatale gevolgen”, vertelt boswachter en BOA Jelle Kaptijn van Natuurmonumenten. Opgewonden geblaf en het geroep van de baasjes was indicatie dat het fout zat. Ter plekke constateerden onze boswachters vier loslopende jachthonden die achter de reeën aan zaten. Op dit moment wordt uitgezocht of de daders getraceerd en bekeurd kunnen worden.

Op de ’s-Gravelandse buitenplaatsen van Natuurmonumenten zijn honden van harte welkom, maar dan wel aan de lijn. Kaptijn: “Helaas houdt niet iedereen zich hier aan. Mensen beseffen niet wat de gevolgen zijn als ze hun hond los laten lopen in natuurgebieden. Dieren als reeën, konijnen en hazen worden opgejaagd, lopen zich klem in hekken of steken in paniek een weg over.” Ook vogels die op of laag bij de grond broeden zijn vaak het slachtoffer. Ze schrikken op en verlaten het nest, om niet meer terug te keren.

“Laten we ons met elkaar houden aan de regels. Die zijn er niet om hondenbezitters te pesten, maar om de natuur en de dieren in onze natuurgebieden te beschermen. En om te voorkomen dat prachtige dieren als deze reegeit onnodig slachtoffer worden”, aldus Kaptijn.

De opsporingsambtenaren zijn op het moment extra alert op loslopende honden. Ziet u zelf loslopende honden op de buitenplaatsen, dan kunt u bellen met boswachter en BOA Jelle Kaptijn via 06 1267 4076.

Voor baasjes die hun hond willen laten rennen, dat kan op het uitlaatterrein aan de noordoostzijde van het Corversbos.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing, brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief