WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nieuwe natuur bij Ankeveen
Ankeveen, vr 16 oktober 2009

Gisteren was de oplevering van een nieuw natuurgebied in de polder Hollands Ankeveen. Er werd een een grote, groene zitbank geplaatst om dat te vieren.

Exact een jaar geleden werden de werkzaamheden voor het verwijderen van de moersbossen aangekondigd.

En nu de N236 nog..... (Die al jaren, en jaren en jaren op de nominatie staat om aangepakt te worden voor de z.g. Ecologische Hoofdstructuur)

persbericht

Nieuwe natuur bij Ankeveen

Gisteren was de oplevering van een nieuw natuurgebied in de polder Hollands Ankeveen. De 29 hectare in deze polder maakt deel uit van een groter plan (3e module Vechtstreek) waarbij in de Vechtstreek ruim 200 hectare wordt ingericht als nieuwe natuur met recreatievoorzieningen.

Provincie Noord Holland, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Natuurmonumenten hebben nauw samengewerkt om dit te realiseren. Voor de feestelijke oplevering van dit natuurgebied hebben de gedeputeerde van Provincie, Rob Meerhof, regiodirecteur West van het Ministerie, Herman Wierenga en regiodirecteur van Natuurmonumenten, Krijn Jan Provoost, een grote, groene zitbank geplaatst naast het nieuwe natuurgebied.

Unieke polder

De polders rondom Ankeveen liggen in de Oostelijke Vechtplassen, een uniek gebied van internationale betekenis. Dit is een van de grotere laagveenmoerassen van Nederland, maar staat enorm onder druk door meer woningbouw en drukke infrastructuur. Het is van groot belang dat hier ook natuur de ruimte krijgt, want het is een kwetsbaar watersysteem, met veel verschillende bodemtypes en daarom veel variëteit aan planten en dieren. Een goede waterkwaliteit en een gezond watersysteem zijn enorm belangrijk om deze natuur te kunnen behouden. De Hollands Ankeveense polder heeft een bijzondere structuur uit de tijd van de veenontginning, met petgaten en legakkers, en er lopen twee zandruggen doorheen. De polder ligt tussen de zandgronden van de Utrechtse heuvelrug, waaruit zeer schoon kwelwater naar boven komt, en de kleigronden van de Vecht. Een omgeving waar prachtige gevarieerde natuur zal ontstaan. Nu al gebruiken de purperreigers uit het Naardermeer dit stukje nieuwe polder om eten te zoeken.

Belang van natuurgebieden

Met het inrichten van dit stuk polder wordt een deel van de natuurgebieden in deze regio weer met elkaar verbonden waardoor meer samenhang ontstaat in de ecologische hoofdstructuur (EHS). De Oostelijke Vechtplassen zijn een noodzakelijke schakel in de Groene Ruggengraat, de robuuste verbinding die meer samenhang moet brengen tussen de natuurgebieden van Zeeland tot Groningen. Bij de inrichting van de natuurgebieden wordt veel aandacht besteed aan de ontsnippering van gebieden, waterkwaliteit, cultuurhistorie en recreatie. De Vechtplassen bieden ook veel recreatiemogelijkheden, voor watersporters, wandelaars, fietsers en schaatsers.

Met het plaatsen van deze eerste groene zitbank wordt de campagne van Natuurmonumenten onderstreept waarin mensen opgeroepen worden om op de banken te gaan voor meer natuur. Er zullen in de komende maanden meerdere banken geplaatst worden op bijzondere locaties in deze regio.

Plannen voor de Vechtstreek

De inrichting van de nieuwe natuurgebieden is onderdeel van de derde module Vechtstreek. De maatregelen worden uitgevoerd in opdracht van de Provincie Noord Holland door Dienst Landelijk Gebied in afstemming met Natuurmonumenten, Waternet, gemeente Naarden en gemeente Wijdemeren.

Andere gebieden die onlangs zijn ingericht: Keverdijkse Overscheensche polder, rondom Stadzigt de Karnemelksloot en Meerlanden, allen gelegen rond het Naardermeer, verder ook de Hollands Ankeveens polder-West. De inrichting van Stichts Ankeveens polder en Kortenhoef Oost gaat binnenkort van start.

Ecologische Hoofdstructuur gewenst

Om de ecologische hoofdstructuur (EHS) in de Oostelijke Vechtplassen voor 2018 af te kunnen ronden zal er nog ongeveer 1000 ha ingericht en/of verworven moeten worden. Dat is belangrijk om de doelstelling van het Europese netwerk van Natura 2000 gebieden te kunnen realiseren. Dan pas kan het watersysteem voor het gehele gebied zo geregeld worden dat er voldoende schoon water is, verdroging tegengegaan kan worden en de gebieden voldoende met elkaar zijn verbonden zodat planten en dieren een veel betere kans hebben om te overleven. Uit recent onderzoek van TNS Nipo blijkt dat maar liefst 88% van de Nederlanders van mening is dat de overheid ervoor moet zorgen natuurgebieden met elkaar te verbinden om zo uitsterven van dieren en planten te voorkomen. Voor de regio Noord-Holland en Utrecht geeft zelfs 98% van de respondenten aan natuur belangrijk te vinden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
12 gr.
windkr. 6