WIJDEMEERSE WEBKRANT
Loenen tegen Persleiding
Wijdemeren, do 21 februari 2008

De gemeente Loenen weigert de aanleg op haar grondgebied van een persleiding om zand uit de Loosdrechtse Plassen af te voeren.

De provincie Noord-Holland is bezig om voorbereidingen te treffen voor uitvoering van het omstreden verdiepingenplan van de Loosdrechtse Plassen. Vanavond om zes uur houdt de provincie een inloopavond in Ottenhome in het kader van de bestemmingsplanprocedure. Niet alleen Wijdemeren verzet zich met hand en tand tegen de plannen van Noord-Holland. Ook Loenen is nu actief verzet aan het plegen.

Persleiding


Impressie van de persleiding over de Vecht bij Loenen.

Om het opgezogen zand uit de plassen af te voeren, moet er een persleidng aangelegd worden naar het Amsterdam-Rijnkanaal, waar een zanddepot moet komen. Althans, zo is het door Noord-Holland gepland. Loenen ziet niets in die persleiding die langs de nieuwe wijk Cronenburg in Loenen zou komen. Eerder vroeg Loenen aan Noord-Holland of het zand niet via het Tienhovens Kanaal of het Hilversums Kanaal zou kunnen worden afgevoerd. In de milieu effect rapportage van Noord-Holland wordt daarover met geen woord gerept, hetgeen kwaad bloed zette in de Loenense gemeenteraad. De Loenense politiek voelt zich geschoffeerd door Noord-Holland door dit feit en door eerdere onzorgvuldigheden van Noord-Holland in de richting van Loenen.

Sleutel ligt bij Utrecht

Zonder medewerking van Loenen kan de persleiding niet aangelegd worden, tenzij de provincie Utrecht, waar de gemeente onder valt, net als Noord-Holland bestuursdwang zou gaan toepassen. Het gemeentebestuur van Loenen heeft twee weken geleden contact opgenomen met het provinciebestuur van Utrecht. Loenen hoopt dat Utrecht geen één tweetje met Noord-Holland maakt en ook bestuursdwang op Loenen gaat toepassen om de aanleg van de persleiding er door te drukken.

Dossier Verdiepingenplan

bron
WWK/G&E
foto
Loenens Verzet
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 4