WIJDEMEERSE WEBKRANT
Primair: Weer wachten
Wijdemeren, di 25 september 2007

Het college zou in de commissie van vanavond duidelijkheid geven over de financiële problemen bij Primair. Dat ging weer niet door.


Links de tijdelijke raadsgriffier, Joop van Ditmarsch, die de plek van Baerte de Brey inneemt. Rechts commissievoorzitter Rieks Karsemeijer.

Lange historie

In 2004 ging Primair, het overkoepelend orgaan dat regionaal het schoolbestuur van de openbare scholen vormt, bijna failliet door te royale uitgaven. De aangesloten gemeenten moesten diep in de buidel tasten om de stichting op de been te houden. Wijdemeren droeg bijna € 126.000 bij om het gat in de kas te dichten.

In de raad van 19 april kwamen opnieuw de eerste berichten over de financiële situatie bij de Stichting Primair , Wethouder Lia Moote schatte toen dat er weer een tekort van circa twee ton op de begroting was ontstaan. Meer kon zij er niet over kwijt, omdat een commissie nader onderzoek ging doen.

In de raad van juni was het wethouder Nelleke Schenkkan die met een nogal cryptische mededeling kwam. "Er zijn nieuwe feiten bekend over de Stichting Primair." :verklaarde zij. "Verdere mededelingen worden gedaan in de commissie." Haar gehoor liet weer zij gissend achter.

In de commissie van 29 augustus stond op de agenda dat er duidelijkheid zou worden gegeven over de situatie bij Primair. Het punt werd van de agenda afgevoerd, omdat wethouder Lia Moote geen mededelingen kon of wilde doen. Zij zegde toe om in de commissie van september openheid van zaken te geven. Vanavond dus.

Weer uitstel

Weer vroeg de wethouder om uitstel. Dit keer is het wachten op een rapport van de accountant waarin deze zijn licht laat schijnen over een bezuinigingsoperatie bij Primair. Zodra dat rapport beschikbaar is zal zij een memo over Primair naar de raad sturen.

René Voigt (DBW) deed een poging om toch wat meer te weten te komen. In antwoord daarop gaf wethouder Lia Motte iets meer achtergrond. Op de begroting van 2006 was er weer een tekort. De begroting 2007 is niet goedgekeurd. In het eerste half jaar van 2007 ontstond een tekort van € 55.000. Miep van Hattem (DBL) wilde weten of de directeur van Primair ziek is. De wethouder aarzelde even, ontkende het niet, maar antwoordde dat daarover niet gesproken zou worden.

Het lijkt nog steeds dat er een fors probleem is met de Stichting, gezien de grote omzichtigheid waarmee het college de antwoorden op de vragen uit de raad omzeilt en nu al maanden uitstelt.

Dossier Primair

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt, regen
16 gr.
windkr. 4