WIJDEMEERSE WEBKRANT
Ruzie over brief De Valk
Loosdrecht, wo 10 januari 2007

Weer werd er gesproken over de brief aan De Valk. Daarover zijn vragen gesteld door Jaap van Waveren. Hij vindt dat hij aan het lijntje wordt gehouden.

De gemoederen liepen vanavond zeer hoog op tijdens een debat over het intrekken van een brief aan De Valk die het college eerder schreef. De zaak begon op 29 september vorig jaar. Toen stelde Jaap van Waveren schriftelijke vragen aan het college over de inhoud van een brief van het college aan Jachthaven De Valk. Op 1 oktober kwam het college met een reactie. Met documenten overtuigde hij op 4 oktober de commissie dat de brief onterecht geschreven was. In ieder geval zaaide hij zoveel twijfel aan de handelwijze van het college dat de zaak aangehouden werd. Het college zou antwoorden.


Jaap van Waveren: "Ik word aan het lijntje gehouden."

Kettingbeding

Op 14 december stelde Van Waveren wederom indringende vragen. De kern van zijn vragen was of een kettingbeding, dat met De Valk in 1993 werd afgesloten wel netjes in alle daaropvolgende en daaruit voortvloeiende contracten was opgenomen. Als een duveltje uit een doosje toverde wethouder Wim Neef toen een brief van notaris Bos van Derks Star Busmann uit de hoge hoed, waarin deze bevestigde dat het beding in alle overeenkomsten was opgenomen.

Vanavond speelde de kwestie weer op. Van Waveren verklaarde dat hij nog steeds geen volledige antwoorden had ontvangen. Bovendien heeft hij de brief en de contracten aan een andere notaris laten zien die hem bevestigde dat de bedingen niet waren opgenomen, behalve in een overeenkomst die zeer recent, min of meer tegelijk met de brief van het college aan De Valk, is opgemaakt.

CDA afzijdig


Jan Pieneman (CDA): "Ik heb niets gezien en niets
gelezen. Ik zeg er niets over."

Weer kreeg hij de meerderheid van de commissie ernstig aan het twijfelen over de handelwijze van het college. Het CDA hield zich volstrekt afzijdig in de discussie. Men had de stukken van Van Waveren nog nooit gezien en wlde niet reageren. De PvdA, Rieks Karsemeijer, ging frontaal in de aanval op Van Waveren en gaf een cryptische verklaring af dat Van Waveren maar elders een podium moest zoeken. De overige partijen daarentegen gngen mee met Van Waveren of zeiden tenminste dat zij zeer twijfelen aan de verklaringen van het college.


Rieks Karsemeijer (PvdA): "Zoekt u een ander podium op."

Voorzitter Michiel van Balen trachtte de discussie in de hand te houden, maar vergrootte de irritatie alleen maar door de discussie steeds voortijdig af te kappen. Van diverse kanten klonk ergernis over het feit dat commissieleden pas vandaag onderliggende stukken per email hadden ontvangen, hetgeen door burgemeester Don Bijl ontkend werd. René Voigt (DBW) vroeg burgemeester Bijl of deze de constatering van de notaris, dat in alle contracten het kettingbeding was opgenomen, ook zelf had gecontroleerd. Tot verbijstering van Voigt antwoordde Bijl tot twee keer toe dat de brief van de notaris voldoende zekerheid bood. Zelf de contracten bekijken was niet nodig, aldus Bijl.

Tegenwerking

Jaap van Waveren concludeerde daarna dat hij door het college met een kluitje in het riet wordt gestuurd en tegengewerkt wordt. "Die Van Waveren is alleen maar lastig." Hij zei met de contracten naar de Notariële Broederschap te zullen gaan om het uit te laten zoeken. Hij sprak het vermoeden uit dat het college aan een bevriende notaris had gevraagd "om even een briefje te sturen". Een zware beschuldiging aan het adres van het college en de notaris.

Politiek gezien werd de coalitie volledig uit elkaar gespeeld. Het CDA wilde niets zeggen. De PvdA stelde zich vierkant achter het college op en viel Van Waveren keihard aan. De VVD had zeer veel tiwjfel, evenals GL en willen zich verder in de zaak verdiepen. DBL en DBW trokken gezamenlijk op.

Het onderwerp komt later terug.

De RSS feed wijzigt. Lees meer.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief