WIJDEMEERSE WEBKRANT
Open Source voor Website?
Nederhorst den Berg , do 4 januari 2007

Ian van Hemert houdt een pleidooi voor het gebruik van kosteloze Open Source software voor de website van de gemeente.

Open Source?

Misschien denkt u: "Waar hebben ze het over? Open Source?" Een hele korte uitleg. In de afgelopen vijftien jaar is er een stroming ontstaan van duizenden softwareontwikkelaars over de hele wereld die samen de ontwikkeling deden. Dat kon omdat iedereen inzage kreeg in de werking van de software. Iemand schrijft een programma en geeft het via internet aan de gemeenschap. Anderen verbeteren fouten of bouwen er aanvullingen op. Iedereen mag de software gebruiken naar believen, op voorwaarde dat de broncode (de source) openbaar blijft, ook als er verbeteringen op aangebracht worden, opdat ieder ander er weer mee verder kan. Linus Torvalds, de ontwikkelaar van Linux, is een icoon in de wereld van de Open Source software.

Op alle gebieden

Er bestaat Open Source software op alle denkbare gebieden. De meest succesvolle software voor webservers (ook voor grote multinationals), Apache, is ook Open Software. Grote bedrijven als IBM en SUN hebben zich ook geschaard in het Open Source kamp, mede ingegeven door de felle concurrentiestrijd met Microsoft.

Politiek

In de politiek wordt veel gesproken over Open Software. Sommige gemeenten (ook in Nederland), provincies en deelstaten (Nordrhein-Westfalen) in heel Europa hebben besloten om af te stappen van de hegemonie van Microsoft en proeven te nemen of zelfs voor te schrijven dat er alleen nog Open Source software gebruikt mag worden. We hebben het dan over producten als Linux, Open Office, Apache, PHP, MySQL, etc.

Er zijn twee kampen. Microsoft aan de ene kant en Open Source aan de andere kant. Over de keus voor de één of de ander kan nog heel veel gezegd worden, maar dat voert te ver.

Update 5-1-2007, 12.45:

In Computable van vandaag staat dat de groei van Open Source software, en met name Linux, er zeer zonnig uitziet.

De RSS feed wijzigt. Lees meer.

ingezonden brief

Ik lees dat de gemeente de website op de schop wil doen en een content management systeem wil aanschaffen. Ik hoop dat ze kiezen voor een open source systeem (zoals bijvoorbeeld WebGUI), zodat er geen licentiekosten zullen zijn. Als je nu toch gaat investeren in het opzetten van een systeem, kun je beter gelijk de gratis variant gebruiken.

Ik vraag me trouwens af of onze gemeente (zoals vele andere gemeenten, provincies, overheden) een beleid heeft om zo veel mogelijk (en op den duur misschien zelfs wel helemaal) over te stappen op open sourcesoftware. Voor zo'n beetje alle (algemene) software zijn gratis open source varianten te vinden. Waarom deze niet uitnutten? Kost in beginsel misschien iets meer om om te zetten, maar bespaart op den duur doordat er geen licentiekosten meer zijn.

Als voorbeeld is open office net zo makkelijk te gebruiken en functioneel als Microsoft office, echter kost het NIETS ook niet voor bedrijfsgebruik (in tegenstelling tot de geweldige licentiekosten die Microsoft in rekening brengt).

Ian van Hemert
Nederhorst den Berg

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief