WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nera moet blijven
Horstermeer, vr 24 augustus 2007

Jan Zwagerman, bewoner van de Horstermeer, verzet zich tegen de plannen van de provincie om het Nera gebouw te slopen voor waterberging.

In de G&E schrijft Simone Stevens vandaag een groot stuk over de strijd om het voormalige gebouw van de Radio Controle Dienst in de Horstermeer, het Nera gebouw. De provincie heeft domeinen gevraagd om het voor één euro over te dragen, waarna het gesloopt kan worden ten behoeve van waterberging in dat deel van de Horstermeer. Jan Zwagerman huurt het gebouw nu twee jaar en wil het ook kopen, maar dan behouden.

Monument

Zwagerman noemt het gebouw een monument voor Nederland. Het gebouw is zo gebouwd dat het droog blijft, zelfs als er in de Horstermeer op die plek 2,5 meter water staat. Vorige week werd het gebouw door hem opengesteld voor bezoek. Hij vroeg de bezoekers toen wat er met het gebouw moet gebeuren. Driehonderd van de vijfhonderd bezoekers reageerden en vonden dat het gebouw behouden moet blijven.

Grootste ontvangststation

Zwagerman heeft het gebouw in de vijftiger jaren van vorige eeuw gebouwd zien worden. Hij zou het misdadig vinden als het gesloopt wordt. In een vergelijking met Paleis Soestdijk stelt Zwagerman dat het Nera gebouw daar qua historische waarde ver bovenuit steekt. De medestrijder van Zwagerman, Arie Kostelijk, werkte als technicus in het Nera gebouw. Kostelijk: "In 1950 was dit het grootste en modernste ontvangststation in Europa. Daar moeten we trots op zijn."

Dossier Horstermeer

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windstil