Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Emplooi voor NH Kerk

Ankeveen, 18 maart 2006

De NH kerk in Ankeveen staat leeg, sinds ds. Pieter van Walbeek met pensioen ging. Bruisend Ankeveen en het kerkbestuur zoeken emplooi voor het gebouw.

Aan het Stichts End in Ankeveen staat een klein kerkje. Het gebouw wordt niet meer gebruikt. Er wordt nog niet gesproken over sloop van het gebouw uit 1907, maar als het langdurig leeg staat, dan komt die discussie.


De Nederlands Hervormde kerk in Ankeveen.

Bruisend Ankeveen samen met Kerkenraad

Daarom zoeken Bruisend Ankeveen en de kerkenraad samen naar mogelijkheden om het gebouw weer een functie te geven. Jan van Ingen van Bruisend Ankeveen heeft veel ideeën over gebruik van het pand. Concerten tentoonstellingen, een peuterspeelzaal, geluidsopnamen, een trouwlocatie. Dat zijn mogelijkheden die hij in de Gooi van vandaag opsomt.

Maandag timmert Bruisend Ankeveen 95 stellingen op de deur. Op dinsdagavond om acht uur houdt de kerkenraad een openbare informatiebijeenkomst in de kerk aan het Stichts End 57. Belangstellenden kunnen dan meedenken over de toekomst van het gebouw.

De noodzaak om in actie te komen wordt versterkt door de ontwikkeling van bouwplannen aan de Arnoud Voetlaan in Ankeveen. Dat gebiedje grenst direct aan het terrein van de NH kerk. De kerk maakt op dit moment geen deel uit van de bouwplannen. Als het gebouw echter ongebruikt leeg blijft staan, zal vroeg of laat een projectontwikkelaar zijn oog er op laten vallen, denkt Van Ingen.

Boktor

In september 2002 werd de noodklok geluid voor het kerkje. Kerkvoogd Ed Forma maakte bekend dat de kap werd opgevreten door de boktor en dat de leien op het dak poreus waren. Hij probeerde toen om een status van rijksmonument voor het kerkje te krijgen. Kennelijk is dat niet gelukt. Voor de restauaratie was toen € 135.000 nodig.

Op 18 september 2002 verklaarde wethouder Wim Neef tijdens een dorpsbezoek geschrokken te zijn van de staat waarin het kerkje verkeerde. Hij riep de gemeenschap op om daar wat aan te doen.

(Voorzover ons bekend heeft de restauratie niet plaatsgevonden. red. WWK)


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind Naar volgende bericht