Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Loenen lonkt weer

Wijdemeren, 1 maart 2006

Burgemeester Peter Rombouts van Loenen vindt dat Loenen na de verkiezingen snel moet gaan nadenken over fusiepartners. Bijvoorbeeld Wijdemeren.

In de G&E zegt burgemeester Peter Rombouts dat de bewoners en de politiek van Loenen haast moet maken met een keus voor een mogelijke fusiepartner. Hij denkt dat de provincie Utrecht over Loenen gaat beslissen als de gemeente niet zelf met voorstellen komt.


13 januari 2005.
Burgemeester Don Bijl verdedigt de plannen voor de herindeling met Loenen met verve, moreel bijgestaan door (op de publieke tribune) plv. burgemeester Rombouts (links) en ex-wethouder Wijnschenk (rechts) van Loenen.
Anderhalve maand later trok Loenen de stekker eruit.

Nog voor de zomer wil hij een bruid gekozen hebben en wil hij een stappenplan met tijdschema op tafel hebben om tot het huwelijk te komen. Rombouts weet dat er in Loenen verschillend gedacht wordt over een fusie, maar hij vindt dat alles grootschaliger wordt en Loenen dar niet bij kan achterblijven.

Op 23 februari vorig jaar sloeg de Loenense raad met een motie onverwacht de deur dicht voor een fusie met Wijdemeren. Dat gebeurde nadat er al uitvoerig met elkaar besproken was wat er moest gebeuren en in welk tijdschema. De Wijdemeerse raad en het college waren enthousiast voorstander van het idee om met Loenen te fuseren. Op 24 februari sprak de Wijdemeerse raad zijn verbazing en teleurstelling uit over de draai die Loenen gemaakt had.

Rombouts stelt dat de deur voor een fusie met Wijdemeren nog op een kier stond in de brief die Loenen toen naar Wijdemeren stuurde. "Wijdemeren is dus nog altijd een gesprekspartner" :aldus Rombouts.

Ingewikkelder

Inmiddels is de situatie flink ingewikkelder geworden. Noord-Holland oefent grote druk uit op de gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek om te fuseren. Ook op Wijdemeren. Daar hoort Loenen niet bij, omdat die gemeente in de provincie Utrecht ligt. De provincie Utrecht zal Loenen niet graag naar Noord-Holland laten gaan, omdat Utrecht indertijd ook al Loosdrecht is kwijtgeraakt. De hele gemeente Wijdemeren inclusief Loenen overhevelen naar Utrecht lijkt ook geen echte mogelijkheid.

Mogelijk dat de herindelingsdiscussie die CdK Borghouts en gedeputeerde Moens in de Gooi- en Vechtstreek hebben opgestart zoveel beweging gaat veroorzaken dat er wel mogelijkheden gaan ontstaan. Een zaak van lange adem.

Curieus is bij deze oproep van Rombouts, dat tijdens het grote lijsttrekkersdebat, gisteren in de Dobber door de meeste partijen een nieuwe herindeling volstrekt werd afgewezen. Lijsttrekker Wim Neef (CDA) was het hardst in zijn afwijzing. "Wijdemeren gaat niet herindelen. Wijdemeren moet eerst de eigen zaken goed op orde hebben na de vorige herindeling."


De wekelijkse nieuwsbrief Sneeuw Half bewolkt Harde wind Naar volgende bericht