Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Het Lijsttrekkersdebat

Wijdemeren, 28 februari 2006

In een afgeladen Dobber werd vanavond het laatste lijsttrekkersdebat gehouden. De gemoederen liepen soms hoog op. Het was immers de kans om te profileren.

Dobber: vol als vroeger

In geen jaren was de Dobber zo vol als vanavond. Oude tijden herleefden. Naar schatting 250 man bevolkten de grote zaal. Er moest gestaan worden, omdat er geen stoelen meer waren. De bezoekers lieten het welgemoed over zich komen. In de zaal stonden kraampjes van alle partijen. De lijsttrekkers zaten op rij op het grote podium. De leiding van de avond was in handen van Joop Glijn en Herman Stuyver, die zich met verve van hun taak kweten. Om de zoveel tijd kwam Derk de Kloet een stukje zingen, om de gemoederen wat tot bedaren te brengen. De avond was mogelijk gemaakt door de lokale bladen en een bijdrage van de gemeente. Op Radio Wijdemeren was de avond te volgen.

In de debatten werd afgewisseld. Soms één tegen één, soms twee tegen één en aan het eind van de avond alle lijsttrekkers om de beurt. Intussen kon het publiek enkele vragen stellen.

Stellingen

Bekende onderwerpen kwamen langs, in de vorm van twaalf stellingen, waarvan er acht aan bod kwamen. Te weten:

  • minder ambtenaren
  • het verdiepingenplan
  • peuterspeelzalen
  • het gemeentehuis in Hilversum
  • verwaarloosd Ankeveen
  • de rol van de gemeenteraad bij het afsluiten van contracten
  • het ondernemersklimaat
  • woningbouw ten koste van de natuur

In veel debatten werd niet goed geluisterd. De opposant wachtte tot hij of zij weer het woord kreeg en ging dan door waar hij of zij gebleven was, zonder in te gaan op de argumenten van de tegenstander. Ook werd er regelmatig volslagen langs elkaar heen gepraat. Waarschijnlijk het gevolg van het feit dat het erop of eronder was in dit laatste openbare debat.

Minder ambtenaren

Els Kruijt (VVD) versmalde de discussie tot de wens om met minder ambtenaren de taken uit te voeren en veel uit te besteden. Zij denkt dat dat goedkoper is dan met eigen personeel. Opposant Wim Neef (CDA) bracht daar tegenin dat je in een gemeente kwaliteit van het openbaar bestuur wilt hebben en dat daarmee bepaald wordt hoeveel ambtenaren er nodig zijn.

Verdiepingenplan

René Voigt (DBW) moest het opnemen tegen Nanne Roosenschoon (D66) en Jaap van Waveren (DBL). Hij was in de raad voor uitvoering van het verdiepingen en bleef dat. Zijn opponenten waren het niet met hem eens en zagen grote risico's.

Peuterspeelzalen

Lia Moote (PvdA) en Nelleke Schenkkan (GL) kruisten de degens over de peuterspeelzalen. Terecht merkte Lia Moote op: "Wij mogen over de peuterspeelzalen praten, tjonge, tjonge.." Het was ook wel erg rolbevestigend. Tijdens de discussie deed Nelleke Schenkkan (GL) enkele zeer opvallende uitspraken. Zo zei zij dat kinderen die niet op een psz zitten asociaal zijn. Lia Moote op haar beurt lanceerde een frontale aanval op de 's-Gravelandse psz Olleke Bolleke. "Die zeggen dat ze het beter doen. Maar de tijd van royale subsidies is voorbij. De anderen doen het net zo goed met minder geld." Schenkkan: "Die andere, dat gekneuter verderop, moet ook verbeteren."

Ondernemersklimaat

René Voigt (DBW) lanceerde het plan om een Raad voor de Bedrijvigheid op te richten. Hij kreeg alleen bijval van Els Kruijt (VVD). Wim Neef ( CDA) noemde dit verhalen uit het sprookjesboek. "U wilde de ondernemers indertijd wegstrepen, en nu komt u voor ze op." Jaap van Waveren (DBL) verwonderde zich erover dat het OKL tevreden is met het beleid, terwijl het OCW dat niet is. "Dat ligt meer aan die ondernemers, dan aan het beleid." Lia Moote (PvdA) vond het jammer dat er niet één ondernemersverenging is.

Woningbouw ten koste van groen

Nelleke Schenkkan (GL) wilde hier niet van horen. "De woningzoekenden moeten maar ergens anders heen gaan." Wim Neef (CDA) reageerde met de opmerking dat GL alleen voor miljonairs wil bouwen. René Voigt zat tussen beide standpunten in. Nanne Roosenschoon wil niet inbreien om het groen in de dorpskeren te behouden, maar wel buiten de kern bouwen. Daarop werd bouwen tussen De kwakel en de Koninginneweg aan de orde gesteld. Els Kruijt (VVD) wil wel bouwen in dat gebied. Ook Jaap van Waveren (DBL) vindt het een goed idee en wil gronden van Natuurmonumenten terug vargen om te kunne bouwen. Ook René Voigt wees het idee niet af, al woont hij daar zelf. Hij zette wel een vraagteken bij de ontsluiting van het gebied. Over de ontsluiting had ook Wim Neef (CDA) zijn twijfels. Nelleke Schenkkan (GL) werd bij dit onderwerp zo opgewonden dat zij regelmatig dwars door de anderen heen schreeuwde.


Als de emoties te hoog opliepen, croonde Derk de Kloet
een stukje als Perry Como in zijn hoogtijdagen begin jaren zestig.

Gemeentehuis in Hilversum

René Voigt (DBW) trad in het strijdperk tegen Wim Neef (CDA). Voigt vond het een blunder, omdat in het raadsvoorstel indertijd de kosten van Westerveld/Brugchelen ongeveer gelijk waren met die van Rading 1. Wim Neef (CDA) hield staande dat de keus voor Rading 1 veel goedkoper voor Wijdemeren is dan nieuwbouw in 's-Graveland. "Maar, dit is terugblikken. We komen er nooit meer terug." :zei Voigt.

Ankeveen

Els Kruijt (VVD) vindt dat senioren geen behoefte heben aan OV omdat zij tegenwoordig mobiel zijn, of de buurvrouw om een lift vragen. Nelleke Schenkkan (GL) is verdrietig omdat de buurtbus weg is.

Contracten eerst door de raad voor het college tekent

Dit werd een vrij technische discussie, waarin Jaap van Waveren (DBL) met voorbeelden aantoonde dat het in het verleden soms mis ging. (Het onderwerp is een typisch DBL punt.) Het college had dan al iets getekend en zette daarna druk op de raad om de zaak erdoor te krijgen. Nanne Roosenschoon (D66) viel hem daarin bij, zij het minder hard. Lia Moote (PvdA) zag het probleem niet. "Het college voert het collegeprogramma uit en wij gaan over het geld. Er is dus geen probleem."

Uit de zaal werden vragen gesteld door Ruud Buys over het verdiepingenplan en het kunstgrasveld van de SV Loosdrecht. En door de heer Vendrig, die een warm voorstander is van het verdiepingenplan. Ook de Horstermeer kwam langs en de jeugd.

Aan het eind van de avond vroeg Herman Stuyver wie er wijzer was geworden van de avond. Willem Degenkamp stak zijn hand op. Vrijdag, bij de VVD avond, wist hij nog niet wat hij ging stemmen. Nu wel!

Bij de afsluiting vroeg Lia Moote (PvdA) aan Jaap van Waveren (DBL) naar het bewijs dat het college vals gespeeld zou hebben met de contracten voor het gemeentenieuws. Hij zegde weer toe dat het bewijs er komt. "Het persbericht is klaar." :aldus Van Waveren.

De avond werd afgesloten door Joop Glijn, Hermans Stuyver en burgemeester Don Bijl, die blij was met de hoge opkomst en de sfeer.


De wekelijkse nieuwsbrief Sneeuw Half bewolkt Matige wind Naar volgende bericht