Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Willekeur Peuterspeelzalen

Wijdemeren, 11 juli 2006

Mirjam Arnoldy las in De Gelderlander een artikel over peuterspeelzalen in Renkum. Daar worden psz gestimuleerd. Dus reageerde zij.

De afgelopen jaren is er veel gesproken over de subsidie aan peuterspeelzalen in Wijdemeren. Op 24 januari zond Mirjam Arnoldy een noodkreet naar de gemeente.

Reactie

Beste redactie,

Ik wilde voor de vele lezers van de webkrant nog eens de willekeur van keuzes van  gemeenten naar voren brengen. Waar ze in de ene gemeente scherp bezuingen op het peuterspeelzaalwerk, wordt het in andere gemeenten juist volop gestimuleerd. Zo kan het dus ook: sterker nog zo zou het dus moeten.

Mirjam Arnoldy
Kortenhoef

Artikel uit De Gelderlander:

College in Renkum wil meer peuters naar de speelzaal.

Meer peuters naar de speelzalen, zeker 70 procent in plaats van de huidige 55 procent. Dat willen burgemeester en wethouders van Renkum garanderen.

Het college wil bovendien meer professionele krachten inschakelen om de peuterspeelzalen als voorloper van de basisschool beter van de grond te tillen. Voor dit beleid is wel veel geld nodig. Volgend jaar moet de raad al ruim 77.000 euro bijleggen op gelden die al eerder waren gereserveerd. Als het aantal peuters in de speelzalen tot 70 procent groeit is de gemeente ieder jaar zeker 292.000 euro kwijt. Daarbij wordt uitgegaan van een situatie waarop alle speelzalen op beroepskrachten draaien met een hoog niveau. Volgens wethouder welzijn Nico Peek bevindt 80 procent van de peuterspeelzalen zich al op het hoogste niveau. De rest zal moeten verbeteren.

Deze ambitie heeft alles te maken met nieuw rijksbeleid op het gebied van onderwijs. Toen de speelzalen in de jaren zestig ontstonden - als eerste in Nederland in Arnhem en Wageningen - was er van enig verband met onderwijs geen sprake. De speelzalen werden door vrijwilligers opgericht, om de moeders meer kansen tot ontplooiing te geven en kinderen een leuke speelplek. Sinds het begin van de jaren negentig staan politici echter op het standpunt dat de eerste peuterjaren van groot belang zijn voor de ontwikkeling van kinderen. In die tijd kan al actie worden ondernomen om ontwikkelingsstoornissen en achterstanden aan te pakken. Peuterspeelzalen worden als school gezien voor 'vroegtijdige educatie' en de rijksoverheid geeft daar subsidie voor, In verhouding met de werkelijke kosten is dit echter een klein deel.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Windstil 24º Naar volgende bericht