Rik Jungmann

---

Ingezonden Bericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Nieuws van DBW

Wijdemeren, 25 januari 2006

Dorpsbelangen Wijdemeren houdt vast aan een traditie. Columns schrijven in verkiezingstijd. Dit keer twee. In WWW/Brug/Nieuwsster en in Triangel.

(De tweede column gaat over de commissie Van den Broeck en de afschaffing van subsidie aan de peuterspeelzalen. In het vorige bericht wordt herinnerd aan het feit dat ook DBW indertijd voor de afschaffing van de subsidie aan peuterspeelzalen stemde. Even voor de volledigheid. red.)

Ingezonden Bericht

Nieuws van Dorpsbelangen Wijdemeren (1)
(WWW/Brug/Nieuwsster)

Je bent lijstaanvoerder van je lokale partij en erg enthousiast. Je haalt met die partij 51% van de stemmen in je dorp. Een mega-overwinning! Je partij verwerft een prominente positie in de gemeenteraad en zelf word je wethouder. Dat doe je met veel inzet, je bereikt af en toe een mooi succesje, en je scoort heel aardig in de publiciteit.
Na vier jaar zijn er opnieuw verkiezingen. Je wordt door je partij afgeserveerd, ergens ver weg in de nieuwe lijst weggestopt en niemand heeft een goed woord voor je over. Einde van een korte politieke loopbaan.
Ziehier de teloorgang van wethouder Yvonne Siemons en het onbegrijpelijke en verwoestende gedrag van Dorpsbelangen Loosdrecht. Er is best het een en ander op Yvonne Siemons aan te merken, dat weten we allemaal, maar deze behandeling is een politieke sluipmoord zonder weerga.

Wat moeten we nu denken van Dorpsbelangen Loosdrecht?

Voor honderd procent zeker is er sprake van grote verwarring, dat kan niet anders. Daar gaat die mooie positie van vier jaar geleden want niemand gelooft dat Jaap van Waveren, door René Voigt en Henk de Kloet, en nu ook door Felix Flameling regelmatig Jaap de Leugenaar genoemd, de Dorpsbelangen Loosdrechtkar zegevierend over de finish zal leiden.
En Yvonne? Wat bezielt haar nu ze zich heeft aangemeld bij D66 en daar waarachtig een derde plaats heeft aangeboden gekregen. Wie monstert er in hemelsnaam aan op een zinkend schip? Waar zijn de idealen gebleven, die haar ooit deden besluiten zich in te zetten voor een lokale partij.
Dorpsbelangen Wijdemeren stelt in zijn verkiezingsprogramma voor om voor Loosdrecht een deelraad, of zo je wilt, een dorpsraad op te richten. Wie weet zien we Yvonne Siemons daar nog eens in terug. Daar zou ze in ieder geval beter op haar plaats zijn.
En voor de rest treuren wij om onze zusterpartij die zichzelf ophangt aan die bekende ketting van ruzie, roddel en achterklap.


Nieuws van Dorpsbelangen Wijdemeren (2)
(Triangel)

Arme Jan...

Raadslid Jan van de Broeck van het CDA is een weinig spraakzame, betrouwbare CDA steun. Al jaren in de gemeenteraad, nu zesde op de nieuwe lijst hetgeen betekent, dat hij zich ook voor de periode die komt prima handhaaft.
Zijn werk blijft bijna altijd in het verborgene. Hij zal best zijn invloed doen gelden in fractieberaad en politiekoverleg, maar daar is in de openbaarheid niets van te merken. Het geweld van de fractiewoordvoerders in de openbare vergadering van de gemeenteraad doorbreekt hij een hoogst enkele keer, maar meestal verkeert hij zwijgend in de schaduw van de coryfeeën.

Maar toen was er ineens een commissie Van den Broeck, die de subsidies aan een kritisch oordeel zou onderwerpen, een commissie naar hem genoemd, en Jan was daar best trots op. Herhaaldelijk werd de commissie Van den Broeck genoemd in vergaderstukken en de commissie Van den Broeck kwam zowaar met een eindrapport, door Jan zelf voorgelezen met een verrassende conclusie: alles bleef praktisch hetzelfde alleen de peuterspeelzalen raakten hun gemeentelijke bijdrage kwijt.

Groot rumoer in het dorp. Boze mensen, volle tribunes, spandoeken en insprekende peuterleidsters, kortom een aanzwellende stroom verontwaardiging. Maar Jan hield vol. Zijn commissie had het bij het rechte eind. Wie kinderen heeft moet ze zelf maar opvoeden binnen die hoeksteen van de samenleving, genaamd: het gezin.
Maar zie nu. Een verkiezingsjaar. Met nieuwe verkiezingsprogramma's. En wat blijkt! De subsidie op peuterspeelzalen komt terug. Iedereen wil dat ineens en alle commissieleden zijn hun vorige standpunt plotseling vergeten.

Helaas, helaas...het enige (onzalige) resultaat van de commissie Van den Broeck verdwijnt in de prullenbak!
Arme Jan. Vergeefse moeite.
Wij zullen ons de commissie Van den Broeck altijd blijven herinneren!


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil Naar volgende bericht