Rik Jungmann

Douwe van Essen

G&E
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Mistig steekspel Najade

Loosdrecht, 10 februari 2005. Een aantal eigenaren van de appartementen in aanbouw bij Najade in Loosdrecht hebben nul op het rekest gekregen van de Raad van State. Zij wilden de appartementen alten afbouwen.

Rond de appartementen bij Najade is al lang een ingewikkeld juridisch steekspel gaande. In de G&E van vandaag is aan de kwestie een groot artikel gewijd.


De betonnen skeletten staan er al lang.

Projectontwikkelaar Staleco had een bouwvergunning van de gemeente Wijdemeren gekregen voor de bouw van een tiental appartementen. De bestuursrechter vernietigde deze bouwvergunning en legde de bouw stil. Deze uitspraak werd gedaan op grond van het feit dat vermoed kon worden dat de appartementen geen hotelfunctie zouden krijgen, maar echt als woning in gebruik zouden worden genomen. De buren, De Uitkijk en het Zeilcentrum Oud Loosdrecht voerden dit argument indertijd aan.

De ontwikkelaar van het project, Staleco, is spoorloos vertrokken. De eigenaren van de casco's wilden via de Raad van State de afbouw toch laten plaatsvinden, door de eerdere vernietiging van de bouwvergunning aan te vechten. De RvS verklaarde de eigenaren echter niet ontvankelijk, omdat Staleco de bouwvergunning ooit had ontvangen en niet de kopers van de appartementen. Dus had Staleco als betrokken partij wel de vernietiging van de bouwvergunning kunnen aanvechten, maar de kopers niet. Maar Staleco deed dat niet. (In eerdere berichtgeving werd gesproken over projectontwikkelaar Hino.) Al met al een onduidelijke situatie.

Pikant detail in het hele verhaal is dat de oorspronkelijke bezwaarmakers, waaronder Jacob van der Meulen van De Uitkijk, inmiddels geen bezwaar meer hebben tegen de bouw van de appartementen. Zij putten vertrouwen in het beheer van de appartementen feit dat de familie Fitouri restaurant Najade heeft overgenomen en ook de appartementen wil gaan beheren.


Zo zal het waarschijnlijk niet worden.

Voor de afbouw van de appartementen ontbreekt nu echter een bouwvergunning. Die kan door de gemeente Wijdemeren worden afgegeven in de hoop dat de buren niet opnieuw bezwaar zullen maken. Wethouder Wim Neef heeft het over een heel nieuw bouwplan, waarbij de casco's gesloopt zullen worden. Bij een eventuele ontwikkeling van een nieuw bouwplan gaan andere belangen ook een rol spelen. Te denken valt aan de uiterst stroperige ontwikkeling van het Dorpscentrum waartegen De Uitkijk ook met succes heeft geprocedeerd.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktHarde wind8 Naar volgende bericht