Rik Jungmann

Douwe van Essen/Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Hagen: DBW-wethouder uit College

Wijdemeren, 8 november 2004. Wethouder Ties Hagen (PvdA) zegt in de Gooi- en Eemlander van vanmorgen zijn collega Co de Kloet (DBW) de wacht aan, tezamen met de fractie van DBW.

De brand in de coalitie van Wijdemeren is in volle hevigheid overgeslagen naar het college van B&W. Wethouder Ties Hagen gooit de knuppel in het hoenderhok en zegt van de DBW fractie en DBW wethouder Co de Kloet af te willen. Co de Kloet denkt er niet over om zich vrijwillig terug te trekken.

Verschrikkelijk onverkwikkelijk


PvdA Wethouder Ties Hagen:
Co de Kloet moet uit college.

Ties Hagen noemt het stemgedrag van de DBW fractie tijdens de begrotingsbehandeling, tegen de coalitie en de eigen wethouder in, "verschrikkelijk onverkwikkelijk". Hij vindt dan ook dat de DBW fractie niet langer te handhaven is in de coalitie en wil dat DBW wethouder Co de Kloet uit het college verdwijnt. In het stuk is niet duidelijk hoe hij dat laatste vorm wil geven.

De PvdA wethouder heeft nog geen overleg gehad met zijn coalitiepartners CDA en DBL, maar is er desalniettemin van overtuigd dat zijn mening door de coalitiegenoten gedeeld wordt. In het stuk komt ook wat "oud zeer" naar boven. Zo noemt Hagen de opstelling van DBW in de "Krakeelakker" kwestie die van een oppositiepartij.

Doorgaan met de huidige coalitie vindt Hagen getalsmatig onvoldoende. De coalitie heeft nog 11 (CDA 6, DBL 3 en PvdA 2) van de 19 zetels. Hij wil dan ook graag dat er een andere partij aanschuift op de plek van DBW. De VVD (4 zetels) is wat hem betreft geen optie, omdat die partij volgens hem geen constructieve oppositie heeft gevoerd de afgelopen jaren. Blijven over de éénmansfracties van GL (Nelleke Schenkkan) en D66 (Felix Flameling).

Hagen vindt dat de beide partijen zich de afgelopen jaren redelijk loyaal hebben opgesteld naar het college en gunt één van beiden dan ook graag de wethouderszetel van Co de Kloet.


Wethouder Flameling (D66)?

Wethouder Schenkkan (GL)?

Reactie Co de Kloet


DBW Wethouder Co de Kloet:
Hagen is oncollegiaal en begrijpt
dualisme niet.

In een kader bij het artikel in de Gooi geeft Co de Kloet weerwoord. Uit zijn mond noteert Simone Stevens verbijstering over de uitspraken van Ties Hagen. Hij vindt het een rare uitspraak en acht het weinig collegiaal van Hagen. De Kloet dacht dat de fractievoorzitters en de wethouders van de coalitie aanstaande donderdag verder zouden overleggen over de ontstane situatie. Als het aan hem ligt gaat de bestaande coalitie, inclusief DBW, gewoon door.

De Kloet zegt er niet over te piekeren om op te stappen en vindt de uitspraken van Hagen weinig collegiaal. Over collega-wethouder Hagen vraagt hij zich af of deze "ooit wel eens van dualisme heeft gehoord". Hij denkt dat Wijdemeren niet gediend is met een breuk in de coalitie.


Redactioneel comentaar

Extra wethouder: Opmerkelijk

Het pleidooi van wethouder Ties Hagen voor een vervangende wethouder is opmerkelijk te noemen. De resterende coalitie heeft 11 van de 19 zetels en is daarmee nog steeds verzekerd van een meerderheid. (In 's-Graveland werd 40 jaar bestuurd met 7 tegen 6.) Bij de vorming van dit college was er zeer veel discussie over het feit dat een betrekkelijk kleine gemeente als Wijdemeren van start ging met vijf wethouders. Gegeven de politieke constellatie van dat moment kon dat niet anders. Nu kan dat wel.

Ook de moeilijke financiële situatie van Wijdemeren pleit er niet voor om een nieuwe wethouder aan te stellen. De eventueel aftredende wethouder houdt nog jaren wachtgeld. De nieuwe wethouder zorgt voor extra kosten en maakt direct de eerste begrotingswijziging voor 2005 nodig om hem te kunnen betalen. Collegevorming en het democratisch proces mogen niet geregeerd worden door kosten, maar in dit geval is de noodzaak voor een extra wethouder er niet omdat de coalitie een meerderheid heeft en houdt.

Redactie Wijdemeerse Webkrant

Uit het archief:

Coalitievorming november 2001

Ed Brouwer (G&E) over de collegevorming november 2001

Column Piggelmee Ed Brouwer (G&E) over collegevorming


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht