... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Piggelmee

Wijdemeren, 23 november 2001. In de Gooi- en Eemlander van vanavond schrijft Ed Brouwer een stuk over de Wijdemeerse dorpspolitiek dat zich laat lezen als een Kabouter Piggelmeeverhaal (de reclameheld van Van Nelle uit de jaren vijftig). Zelfs de beukennootjeskoekjes ontbreken niet...

Vleiend voor de Wijdemeerse politiek is het niet. Als u even in de Wijdemeerse lachspiegel wilt kijken en u heeft het stuk nog niet gelezen, dan is het de moeite waard om het nog even op te zoeken in de Gooi- en Eemlander van 23 november.

Alle zelfstandige naamwoorden in het stuk zijn verkleind. Ed Brouwer beschrijft hoe drie dorpjes in nood een groter dorpje worden met de naam Wijdemeertjes waar 23.000 Wijdemeerdertjes in wonen. "Drie groepjes belangrijke Wijdemeerdertjes zijn het erover eens dat er vijf wethoudertjes moeten komen." ... "De benjamin (PvdA) mag met een half wethoudertje ook meespelen." ... "Eén wethoudertje moet ervan leven en krijgt het hele baantje." ... "Nummertje vier is al een stukje ouder en kan het nu wat meer op zijn slofjes gaan doen."

Zo gaat het stuk verder met:

"Maar vergis je niet met die wethoudertjes. Want als ze straks samen gaan vergaderen rond een tafel met potjes koffie en beukennotenkoekjes, dan krijgen ook die halve wethoudertjes een heuse hele stem."

Er wordt betwijfeld of het nu wel zo verstandig is van het belangrijkste wethoudertje (Wim Neef) om met vijf wethoudertjes te gaan regeren.

Dan komt de prangende vraag aan de orde over de eigen kamertjes, de eigen bureautjes en het eigen krukje voor de wethoudertjes in het gemeentehuisje. En: "Met vijf wethoudertjes in één busje of toch met eigen autootjes?"

Hij eindigt het stuk met een voordeel.

"Er zijn meer handjes beschikbaar om lintjes door te knippen, de dorpelingen kunnen op vijf spreekuurtjes terecht en met kleine portefeuilletjes hebben de wethoudertjes meer tijd om naar de goede ideetjes van hun ambtenaartjes te luisteren."


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...