... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Coalitie: CDA- DB-PvdA

Wijdemeren, 21 november 2001. Wijdemeren zal bestuurd worden door een coalitie van CDA, Dorpsbelangen en de PvdA. Dat werd vanavond duidelijk in een openbare vergadering over de coalitievorming in het gemeentehuis van Loosdrecht. Het was de eerste keer dat de nieuwgekozen gemeenteraad van Wijdemeren in het openbaar bijeen was.

Voorzitter Wim Neef van het CDA gaf de partijen om beurten het woord. Hij begon bij René Voigt van Dorpsbelangen 's-Graveland. Deze opende met de mededeling dat vanaf dit moment de fracties van Dorpsbelangen 's-Graveland en die van Dorpsbelangen Loosdrecht zullen opereren als één fractie onder de naam Dorpsbelangen. Daarmee is de fractie 5 leden groot geworden. De tweede na die van het CDA die zes zetels heeft. Hij wees erop dat in aantal stemmen Dorpsbelangen de grootste partij in Wijdemeren is als de stemmen van DBN erbij geteld worden. De kiezer in Loosdrecht heeft grondig afgerekend met het zittende bestuur, zo stelde hij. Het voorstel van DB is om een coalitie te vormen met zo min mogelijk partijen. Daarbij komt hij op een coalitie van het CDA en DB die met 11 van de 19 zetels een ruime meerderheid heeft. Mocht het CDA er echter de voorkeur aan geven om er een partij bij te halen, dan geeft DB er de voorkeur aan om de PvdA ook in de coalitie te laten plaatsnemen. Samenwerking met de VVD zag hij niet zo zitten. Hij verwacht met die partij een minder soepele samenwerking. Met deze mededeling was de toon van de avond gezet.

Daarna kreeg Ties Hagen van de PvdA het woord. Deze vroeg echter Wim Neef om eerst duidelijk te maken wat de voorkeur van de grootste partij was.

Wim Neef was kort en bondig. Prioriteit nummer één is samenwerking met Dorpsbelangen vanwege de verkiezingsuitslag zo zei hij. Maar, het CDA wil een bredere basis en geeft er daarom de voorkeur aan om ook de PvdA toe te laten treden tot de coalitie. Bovendien is het liberale geluid toch al te horen in Dorpsbelangen vanwege het feit dat in Loosdrecht een groot deel van de VVD DB heeft gestemd.

Ties Hagen stelde dat hij bescheiden moest zijn omdat zijn partij verloren heeft. De PvdA is echter voorstander van een brede coalitie. Elf zetels zijn te weinig voor een ruime meerderheid. Daarom wil de PvdA graag toetreden tot de coalitie.

Els van Hall van de VVD zei dat de VVD de tweede partij in de verkiezingen waren geworden, rekenend met twee aparte DB partijen. Ook zij zei dat elf zetels voor een coalitie wellicht wat mager is. "Hang er daarom maar wat aan voor de vulling." zei zij over de toevoeging van de PvdA. "Jammer, wij hebben een nieuwe ploeg met grote deskundigheid. Wij zullen krachtig oppositie gaan voeren nu blijkt dat de zaken al geregeld zijn." Wij wensen u veel succes!

Felix Flameling van D66 sprak zich uit voor een sterk college met weinig maar kundige wethouders. "Maar gezien de samenstelling van de coalitie zit dat er waarschijnlijk niet in, jammer." Hij sprak de verwachting uit dat de PvdA zal ondersneeuwen in het geweld van CDA en Dorpsbelangen, maar hoopte dat niet om een links geluid te blijven horen.

Nelleke Schenkkan verzette zich tegen het samengaan van de Dorpsbelangenfractie. "Wie is de fractievoorzitter, zijn er al reglementen, wie zet de handtekening onder het collegeprogramma, etc.?" Zowel René Voigt als Co de Kloet van Dorpsbelangen reageerden direct per interruptie. "Dat is wel geregeld, het staat in de map die u ontvangen heeft." :riepen zij in koor.

Ties Hagen wilde tenslotte nog even reageren op de uitspraak van Felix Flameling over het ondersneeuwen van de PvdA. "Als ons geluid niet gehoord wordt, dan stappen we er toch gewoon uit." Co de Kloet antwoordde: "Die plannen om de PvdA onder te sneeuwen had ik inderdaad."

Op 26 november zal de volgende openbare vergadering in 's-Graveland plaatsvinden. Dan zullen wij het besluit vernemen hoeveel en wie de wethouders zullen zijn.

Analyse

Na vanavond is het duidelijk dat de coalitie zal bestaan uit CDA, Dorpsbelangen en de PvdA. Erg waarschijnlijk is het niet dat deze samenstelling zal afknappen op de keuze van de wethouders. Toch zullen daarvoor wat valkuilen onschadelijk gemaakt moeten worden. Zo zal Dorpsbelangen twee wethouders willen leveren om DBG en DBL beide tevreden te stellen. Als DB twee wethouders gaat leveren zal het CDA dat uiteraard ook willen omdat de partijen gelijk qua omvang zijn. De PvdA zal geen gedoogsteun willen leveren en zal dus ook een wethouder gaan leveren. Dit scenario wordt nog versterkt door het feit dat bij het CDA twee ex-wethouders in de fractie zitten. Bij DB heeft de ex-wethouder verloren met zijn partij. De grote winnaar DBL heeft geen ervaring, maar is gezien de verkiezingsuitslag moreel verplicht een wethouder uit Loosdrecht te leveren.

Als deze analyse juist is, dan zullen er vijf wethouders komen. Wim Neef (CDA), Bert Nagel (CDA), Yvonne Siemons (DB), Co de Kloet (DB) en Ties Hagen (PvdA)

Op 26 november zullen we het weten...


Het Wijdemeerse weer: Harde wind, regen, 8 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...