WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hongaarse Muziek Jagthuis
Horstermeer, di 27 februari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op vrijdag 9 maart komt de Hongaarse cellist Örs Köszeghy naar het Jagthuis in de Horstermeer voor een concert met Hongaarse muziek.

persbericht

Hongaarse cellist met Hongaarse muziek
Jagthuis, vrijdag 9 maart

Het begon allemaal met een telefoontje: “Ik heb nu zo’n mooi solo programma, zou ik dat bij jullie mogen spelen?” Aan de telefoon is de Hongaarse cellist Örs Köszeghy. Een paar jaar geleden spraken we nog Engels, nu gaat het in vlekkeloos Nederlands.

Zijn landgenoot Zoltán Kodály schreef misschien wel het eerste grote werk voor cello solo na de Suites van Bach, bijna 200 jaar eerder. De drie-delige sonate die bijna een half uur duurt omvat allerlei interesses die Kodály eerder in zijn carrière was tegengekomen: flarden van Debussy’s muziek, herinneringen aan Bartók en natuurlijk Hongaarse volksmuziek. In de handen van Örs Köszeghy komt deze sonate heel mooi tot bloei. Een voorproefje ervan vindt u op you tube. Bijna logisch is dat Köszeghy zijn concert begint met Bach, de derde suite. En tussen de twee meesterwerken in hoort u de Aria voor cello solo van de Vlaamse componist Luc van Hove. Ook bij de keuze voor dit werk zullen de Hongaarse banden een rol hebben gespeeld: Luc van Hove bestudeerde uitgebreid het werk van Bartók en hield er zelfs een vergelijkbare werkwijze aan over: organisch en met weinig tonen.

Rasmusicus Örs Köszeghy speelde vaker in het Jagthuis, o.a. met zijn strijktrio Trio Dumas en zijn klarinettrio Trio Maneon. Hij is vast lid van Amsterdam Sinfonietta en speelt prachtig cello!
Het concert begint om 20.15 uur. Zoals gebruikelijk bij de vrijdagavondconcerten is er voorafgaand aan het concert om zeven uur voor de eerste 20 belangstellenden gelegenheid aan te schuiven aan tafel. U krijgt voor 33 euro het concert en een heerlijk vegetarisch twee-gangen menu voorgeschoteld.

Concert Örs Köszeghy: vrijdag 9 maart 2018, aanvang 20.15 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Örs Köszeghy

Het Jagthuis, vrijdag 9 maart 20.15 uur

J.S. Bach - Suite voor solo violoncello nr 3 in C, BWV 1009
(1685-1750) Prelude (allegro)
Allemande (moderato)
Courante (allegro)
Sarabande (largo)
Bourrée I (allegro moderato)
Bourrée II
Gigue (vivace)

Luc van Hove - 'Aria' voor solo violoncello, op. 28 (1992)
(1957)

Zoltán Kodály - Sonate voor solo violoncello, op. 8 (1915)
(1882-1967) Allegro maestoso ma appassionato
Adagio
Allegro molto vivace

Biografie Örs Köszeghy

De Hongaarse cellist Örs Köszeghy was de tweede prijswinnaar van de 7e Hongaarse Nationale János Starker Competition en ook finalist van de David Popper International Cello Concours in 2001. Hij heeft cd's opgenomen bij verschillende labels en is te zien in een documentaire met de titel 'Het geheim van Boccherini’ met cellist Anner Bijlsma, met wie hij uitgebreid heeft gewerkt.
Kamermuziek en solo-optredens hebben hem meegenomen naar concertzalen door heel Europa, naar locaties zoals o.a. het Amsterdamse Concertgebouw, Het Muziekgebouw aan het IJ, de Bartók Béla Memorial House (Boedapest), het Huddersfield Contemporary Music Festival en de Opéra de Lyon. Hij heeft een passie voor kamermuziek: naast zijn strijktrio ‘Trio Dumas’ is hij ook cellist van het klarinettrio 'Maneon Trio' en maakt hij deel uit van Amsterdam Sinfonietta Soloists met topmuzikanten zoals Candida Thompson, Kaori Yamagami en Daniel Bard.
Als fervent uitvoerder van de 20ste eeuwse muziek, speelde Köszeghy regelmatig in het wereld-beroemde Asko | Schönberg Ensemble, en in 2007 was hij cellist in het Luzern Festival Academy Orchestra, waar hij onder Pierre Boulez en Peter Eötvös werkte. Sinds 2009 is hij lid van Amsterdam Sinfonietta.
Köszeghy werd geboren in 1980 in Boedapest. Hij behaalde zijn eerste diploma aan de Franz Liszt Academy of Music als student van Csaba Onczay. Hij vervolgde zijn studie bij Dmitri Ferschtman aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn Masters behaalde in 2006.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief