WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vrede in de Horstermeer?
Horstermeer, do 23 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Zal het vanavond gebeuren? De VVD dient een motie in om de vernatting van de Horstermeer niet te bereiken met peilverhoging, maar door afgraven.

25 jaar strijd

Al vijfentwintig jaar vechten de inwoners van de Horstermeerpolders tegen de plannen van Natuurmonumenten, de provincie NH en het waterschap AGV om hun polder min of meer te vullen met water. (Ooit was er het plan om de polder te ontruimen en vol te laten lopen.) De afgelopen twintig jaar wilden de hiervoor genoemde organisaties delen van de polder in moeras veranderen, de plas-dras plannen. (Natuurmonumenten ging zelfs in 2009/2010 zover dat in delen van de polder zelfstandig illegaal het peil verhoogd werd door dammen te plaatsen. De republiek Horstermeer verwijderde dammen van AGV tijdens de volksopstand in 2010. Tot op de dag van vandaag waren en zijn er heftige discussies.

Plan zonder draagvlak is niets


De heer Van 't Veer.

Op 8 maart gaf de heer Van 't Veer in de commissie Ruimte en Economie een glasheldere presentatie over de ontwikkeling van de Horstermeer, zoals hij die voorstelt aan de betrokken overheden (provincie, gemeente en waterschap AGV) en Natuurmonumenten en aan de bewoners. De commissie reageerde zeer positief op zijn voorstellen en zijn presentatie daarover. De belangrijkste boodschap van de heer Van 't Veer was dat men bij Natuurmonumenten, AGV en in Haarlem nog zulke mooie plannen kan bedenken, maar dat die plannen zonder draagvlak van de bewoners geen schijn van kans hebben, zoals de afgelopen 25 jaar lieten zien.

Van de Wijdemeerse website

Op de website van Wijdemeren staat onderstaande inleiding bij de presentatie van de heer Van 't Veer op 8 maart:

In het najaar van 2016 heeft de provincie een nieuw natuurplan laten opstellen door het bureau Van ’t Veer en De Boer dat niet meer gebaseerd is op peilverhoging en waterberging in de te ontwikkelen natuurgebieden. Het waterschap geeft aan dat waterberging niet meer nodig is. Het plan en de gedachten daarachter zijn gepresenteerd in de ledenvergadering van de bewonersvereniging Horstermeer. In het Bestuurlijk Overleg over de Horstermeerpolder is afgesproken dit vervolgens ook te doen voor de commissie RE van Wijdemeren. Leden van het AB van het Waterschap AGV worden uitgenodigd. De heer Van ’t Veer, ecoloog, zal het plan presenteren.

De commissie was zeer positief over de voorgestelde toekomstvisie.

Korte raad

Vanavond zal de VVD in de gemeenteraad onderstaande motie indienen, waarin aan het college wordt gevraagd om actief de visie en voorstellen van de heer Van 't Veer uit te dragen.

Overigens zal de raad vanavond waarschijn erg kort zijn. De twee agendapunten gaan over het voorstel van D66 om een referendum in te voeren (met het oog op de herdindelingsprocedure (ARHI) van de provincie) en om te besluiten wat er moet gebeuren met 800.000 euro die over zijn van de WMO van 2015. In dat jaar werd het sociale domein door ex-staatssecretaris Martin van Rijn overgeheveld naar de gemeente. Wijdemeren kneep flink (op bijv. de thuiszorg) en hield 800.000 euro over in dat jaar.

Dossier Horstermeer

persbericht

Motie "Vernatten door afgraven"

De raad van Wijdemeren in vergadering bijeen op 23 maart 2017

Overwegende dat:

  • de inrichting van de Horstermeerpolder al meer dan 25 jaar inzet is van grote meningsverschillen tussen de polderbewoners en de provincie.
  • die meningsverschillen zich in hoofdzaak richten op een door de provincie voorgenomen verhoging van het waterpeil in delen van de polder.
  • veel, zo niet alle argumenten van de provincie ten aanzien van de noodzaak om over te gaan tot peilverhoging in de loop der tijd op overtuigende wijze zijn ontkracht.

Constaterende dat:

  • er momenteel een inrichtingsplan voor de polder voorligt van adviesbureau
    van 't Veer & de Boer waarin partijen zich kunnen vinden.
  • de in het plan opgenomen vernatting op 2 manieren kan worden gerealiseerd, nl. door het plaatselijk verhogen van het waterpeil óf door een combinatie van afgraving en perceelverbreding (de 'bewonersvariant')
  • de mogelijke meerkosten van de bewonersvariant in het niet vallen bij de tot nu toe gemaakte kosten, alsook bij de nog te verwachten kosten wanneer er onverhoopt toch ingezet wordt op peilverhoging.

Draagt het college op om:

  • actief uit te dragen naar alle betrokken partijen dat de gemeente Wijdemeren groot voorstander is van het bewonersalternatief "vernatten door afgraven en perceelverbreding"
  • de voetnoot "Complex van droog, vochtig en nat rietland" aan het bestemmingsplan toe te voegen ter nadere duiding van de (te) generieke huidige omschrijving "Moeras"

En gaat over tot de orde van de dag,

Wijdemeren, 23 maart 2017

De raad voornoemd,

VVD Wijdemeren

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief