WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vleermuizen in IJskelder
's-Graveland, di 24 januari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de ijskelder op het terrein van Schaep en Burgh (Natuurmonumenten, 's-Graveland) overwinteren veertien vleermuizen.

persbericht

Vleermuizen overwinteren in ijskelder Natuurmonumenten

De ijskelder op buitenplaats Schaep en Burgh te ’s-Graveland is in trek bij overwinterende vleermuizen. In totaal 14 vleermuizen, waarvan 13 watervleermuizen en 1 gewone grootoorvleermuis hangen in diepe rust aan de muren van de voormalig ijskelder. Dit aantal stelde Natuurmonumenten vast aan de hand van de jaarlijkse wintertelling.

Optimale omstandigheden

Al 44 jaar achter elkaar overwinterd een stabiele populatie vleermuizen in de vochtige donkere kelder van Natuurmonumenten. De afgelopen winters sliepen er gemiddeld 10 dieren. Afgelopen zomer is de ijskelder onder handen genomen om de omstandigheden voor de vleermuizen nog verder te optimaliseren. De kelder is opnieuw beplant en rondom de kelder zijn kastanjes en rododendrons aangeplant. In de kelder is een nieuwe zandlaag aangebracht. Zodoende blijft de luchtvochtigheid hoog en dat is belangrijk voor de soorten die hier te vinden zijn, zoals de franjestaart, watervleermuis, grootoorvleermuis en baardvleermuis, legt boswachter Hanne Tersmette uit. In 1994 is het stalen hek vervangen voor een houten deur met invliegopening. Hierdoor is de kelder gemakkelijk te bereiken voor de dieren. Wat de ijskelder nog meer tot een ideaal winterverblijf voor de vleermuizen maakt is de rust en het ontbreken van licht.


Watervleermuizen (foto: Herman Veerbeek)

Vriezer

De ijskelder, daterend uit de 1810, bevindt zich achter het landhuis Schaep en Burgh. De cirkelvormige kelder is herkenbaar als begroeide heuvel en heeft de toegang aan de noordkant. In de ijskelder werd ijs bewaard, wat gebruikt werd in de keuken van de landhuizen om bijvoorbeeld vlees en vis goed te houden. Het is de voorloper van onze vriezer. De kelder is, vanwege de rust voor de dieren, niet toegankelijk voor bezoekers. Wel is de ijskelder van buiten te bewonderen. Kom zelf kijken!

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief