WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Info Seniorenwoningen
Nederhorst den Berg, di 17 januari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gistermiddag organiseerde woningbouwcorporatie Gooi en Omstreken  in Het Spieghelhuys een informatiebijeenkomst over de bouw van 12 seniorenwoningen op het Schapenweitje.


In de zaal ook enkele raadsleden, zoals Ria Hennis (DB) en Erik Torsing en Dick van Enk (CDA)

De bijeenkomst was druk bezocht. Naar schatting 60, gemiddeld oudere belangstellenden, vulden het pannenkoekenrestaurant van Het Spieghelhuys, waar Pieter Smeijer de projectleider van Gooi en Omstreken het informatie-uur leidde en tal van vragen beantwoordde.  De sfeer in de zaal was veel minder vijandig dan de uitingen in de ingezonden brieven in het Weekblad Wijdemeren en de WWK vooraf deden vermoeden.


Wethouder Betske van Henten en enkele BN'ers, onder wie Rin van der Molen.

Vijfentwintig jaar

Het plan heeft een lange voorgeschiedenis. Het eerste stedenbouwkundig plan werd al vijfentwintig jaar geleden gemaakt. In het WWK archief is het plan voor het eerst te lezen op 28 oktober 2011 toen er gesproken werd over het bestemmingsplan Kern Nederhorst den Berg en Ria Hennis (DB) een amendement indiende om voor het Schapenweitje een wijzigingsbevoegdheid op te nemen, opdat daar later 12 seniorenwoningen gebouwd zouden kunnen worden. De motor achter het plan is de woningbouwcorporatie in samenwerking met de ANBO, met steun van het huidige college.


Twee onder één kap. Tussen de woningen vier parkeerplaatsen twee per woning.
In de aanbouw de slaapkamer en de badkamer.
De kleine aanbouw is een berging.

Natuur of geen natuur?

Het Schapenweitje is een groenstrook langs het Ankeveensepad waarvan sommigen vinden dat de natuurwaarde zeer groot is en dat het een uniek stukje groen is dat tot in de kern van Nederhorst reikt. Anderen zijn van mening dat het om een vrij nutteloos stukje behoorlijk vervuilde grond gaat dat het best gebruikt kan worden om senioren vlak bij de winkels te huisvesten en om zo bovendien de doorstroming uit grotere eengezinswoningen voor jonge gezinnen te bevorderen. Die discussie over de natuurwaarde dook gisteren ook regelmatig op. De projectleider hield zich terecht verre van die discussie. Hij heeft opdracht om een plannetje te ontwikkelen voor een woningbouwcorporatie. Of dat plan gerealiseerd kan worden is in handen van de gemeenteraad. Die besluit naar verwachting in februari of maart of het bestemmingsplan wel of niet gewijzigd wordt om de bouw mogelijk te maken.


Het Ankeveensepad 3,5 meter breed.

Begane grond

Architect Ed van Roosmalen presenteerde de opzet van de woningen. Het zullen huurwoningen in de sociale sector worden met een huur van (op dit moment) maximaal 710 euro per maand. De woningen hebben alles op de begane grond, waardoor een senior met een rolstoel alle ruimten kan gebruiken. Er is een eerste verdieping met kleine kamers, die te bereiken is met een vrij smalle trap. De woningen hebben ieder twee eigen parkeerplaatsen. Bovendien zijn er achteraan nog openbare parkeerplaatsen om aan de vereiste parkeernorm van 2,6 plaatsen per woning te komen. Op die plek kan ook gekeerd worden, ook door vrachtauto’s.
Bij het ontwerp van de rij woningen is rekening gehouden met de eventuele aanwezigheid van vleermuizen voorbij de woningen in de daar aanwezige bunker.

Oplevering 2019

Als de gemeenteraad groen licht geeft voor het plan, dan zal de bouw starten in januari 2018 en zullen de woningen opgeleverd worden in januari 2019.

Vanuit de zaal werd twijfel uitgesproken over het feit of er wel behoefte is aan seniorenwoningen. Wethouder Betske van Henten gaf aan dat er in Wijdemeren een woonbehoefteonderzoek heeft plaatsgevonden waaruit bleek dat er 2400 woningzoekenden zijn, waarvan jongeren en ouderen allebei grote groepen vertegenwoordigen.


Het vak R (raad).
Geheel links achteraan Herman Veldhuisen (CDA), naast hem Gert Zagt (DLP), voor de tafel Alette Zandbergen (DLP), achter de tafel Friso van Voorthuizen (Wijdemeren2020, op weg naar de raad?) en naast hem rechts Rob Koedijker (D66).

In februari wordt het plan besproken in de commissievergadering Ruimte en Economie. Vorig jaar haalden de tegenstanders In de raad was en is de VVD fractie steeds tegen het plan vanwege het natuuraspect.

Dossier Ankeveensepad

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief