WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Pionier op de Dijk
Kortenhoef, do 6 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmorgen was het zover. De accupakketten werden geplaatst in de zeer geavanceerde zonne-energie installatie van de familie Bast in Kortenhoef.

Van zonnepanelen kijkt niemand meer op. Die zijn inmiddels behoorlijk gemeengoed geworden op tal van daken. Die panelen wekken stroom op die gebruikt wordt in de woning. Wekken ze te weinig op, bijvoorbeeld bij nacht, dan komt de extra electriciteit uit het net en wekken ze teveel stroom op, dan leveren ze terug in het net. Zonder extern electriciteitsnet gaat het niet.

Opslag van eigen stroom

In hun huis aan de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef nam de familie Bast vanmorgen de volgende stap in de opwekking, opslag en het gebruik van met zonne-energie opgewekte electriciteit. Het dak van hun huis werd vol gelegd met zonnepanelen. Daarvoor moest het dak wat verstevigd worden en kwam er een raamwerk dat de dakpannen en de zonnepanelen op hun plek houdt. Een klein deel van die panelen wordt op de klassieke manier gebruikt, dus voor opwekking gekoppeld aan het net. Het merendeel van de panelen is echter gekoppeld aan twee zware accu's die het mogelijk maken om electriciteit op te slaan die over is na aftrek van de electriciteit die het huis gebruikt. Valt de avond, dan wekken de zonnepanelen niets op en kan het huis draaien op de accu's.


De panelen op het dak.
Er werden enkele takken verwijderd om de zonnestralen vrij spel te geven.

De vierde in Nederland

De installatie van Henk Bast is de vierde in zijn soort in heel Nederland, waardoor de installatie en het gebruik een hoog pioniersgehalte heeft. In Duitsland is men veel verder dan hier met de introductie en het gebruik van zonne-energie. Hier is het nog zo dat leveren aan het net hetzelfde bedrag oplevert als dezelfde hoeveelheid electriciteit uit het net gebruiken en betalen. Een saldering van 100% in het jargon. In Duitsland is de hoeveelheid met de zon opgewekte energie inmiddels zo groot dat de prijs voor levering aan het net veel lager ligt dan de prijs voor gebruik uit het net. Dat betekent dat eigen opslag in een accu hier weinig voordelen biedt, maar in Duitsland wel geld oplevert omdat anders duurdere stroom ingekocht moet worden. De verwachting is dat ook hier de komende jaren de saldering, de betaling voor levering aan het net van eigen opgewekte stroom, terug zal lopen.


De installatie in de kelder.
Links Henk Bast rechts installateur Sander Leine en leverancier Erik Frentz van Solarwatt.

Pionieren en uitzoeken

Ook voor de installateur, Sander Leine van Leine en Grootveld uit Naarden, was het deels werken op onbekend terrein, waarbij steeds ingelezen en opgezocht moest worden, iets wat Sander Leine overigens met veel plezier deed. De leverancier van de installatie, Erik Frentz van Solarwatt, kwam vanmorgen op de Dijk om de laatste stap in het hele project te begeleiden. Ook de gemeente toonde belangstelling. Loek Welter, verantwoordelijk voor het stimuleren van duurzaamheid in Wijdemeren, was namens de gemeente aanwezig. De laatste stap was het plaatsen van de twee accupakketten en het controleren van de installatie. Dat had nog even wat voeten in de aarde, maar het lukte uiteindelijk allemaal.


Rechts in de zwarte kast onderin de twee Lion accupakketten.
Links, de rode kast is de omvormer die van de gelijkstroom van de zonnepanelen en de accu's 230 wisselstroom maakt voor huishoudelijk gebruik.

Idealisme en nut

Vanaf dat moment kon Henk Bast op het scherm van zijn pc in de gaten houden of er opgeladen werd, of er aan het net geleverd werd en wat hem dat allemaal in euro's oplevert. Een glimlach verscheen op zijn gezicht zodra de zon doorbrak, de grafiek op zijn scherm piekte en het aantal opgewekte kilowatt-uren flink toenam. De familie Bast liet de installatie deels aanleggen uit idealisme en om een voorbeeld te stellen. Henk Bast: "Ik maak niet meer mee dat de kosten terugverdiend zijn, maar we doen dit ook voor onze kinderen en kleinkinderen."


Op het scherm van de pc. Vanaf maandag vier euro verdiend.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief