WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vluchtelingen Participeren
Nederhorst den Berg, vr 25 november 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In het Sociaal Cultureel Centrum in Nederhorst ondertekenden elf Syrische vluchtelingen gistermiddag samen met burgemeester Martijn Smit een participatieverklaring.

De participatieverklaring is het slotdocument van een cursus die georganiseerd wordt door het Kursusproject Loosdrecht (KPL). De cursus heeft ten doel om de eerste stappen te zetten op begrip over de Nederlandse samenleving, cultuur, samenstelling en regels. Bijv. Artikel 1 van de grondwet, iedereen is gelijk voor de wet. Hoe wordt Nederland bestuurd. Hoe is het land georganiseerd? Wat is democratie? Wat mag, wat mag niet. Maar ook praktische kennis om dagelijks te gebruiken. Een mannelijke collega van u trouwt met een man, zou u naar de bruiloft gaan. Verrassend genoeg zou de hele groep daar geen probleem mee hebben.


Herman Stuijver, Wiam de tolk en burgemeester Martijn Smit.

De cursusleider van deze cursus is Herman Stuijver. Het materiaal wordt aangeleverd, maar Herman ontwikkelde ook zelf delen met vragen en antwoorden over hoe Nederland in elkaar zit. De groep is zeer gemêleerd qua opleiding en tijd dat men in Nederland is. Eén is hier al twee jaar, maar de meesten een jaar of minder. Een enkeling spreekt goed Engels, anderen niet. Daarom werd Herman Stuijver bijgestaan door een tolk.


De complete groep.
Op de voorgrond op de tafel de te getekende participatieverklaringen.

In dat kader bezocht de groep ook een aantal plekken in Nederhorst den Berg. Zo ging men op bezoek bij Wasserij Lamme, Jachthaven de Spiegelplas, de Willebrorduskerk, de VV Nederhorst en Kidsworld. Die tour werd afgesloten met een pannenkoek in het Spieghelhuys.


Basil en Fadena op de foto met burgemeester Martijn Smit.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief