persbericht
Angst voor Fanatisme
Op zondag 20 november om 11.00 uur wordt door de OSG in het Oude Kerkje in Kortenhoef de maandelijkse Nescio-lezing georganiseerd, nu gegeven door Prof. Dr. Govert Buijs.
Er waart een spook door Europa: niet primair ‘terrorisme’ maar de angst voor terrorisme is het grootste gevaar.
Terrorisme zorgt voor verscherping van maatschappelijke tegenstellingen en angst voor moslims en voor religie in het algemeen. Maar het confronteert ons ook met onze eigen leegte. Onze antwoorden op het terrorisme zijn namelijk vaak erg armoedig en jagen eerder vervreemding en gevoelens van uitsluiting aan dan dat ze een gedeeld perspectief schetsen. Bovendien betekenen ze vaak een verbod op fanatisme, terwijl fanatisme juist ook een positieve kern kan hebben.
We zullen dus veel meer ons in moeten spannen fanatisme te begrijpen en zelfs tot op zekere hoogte te waarderen, voordat het ontspoort in terrorisme.
Prof. Dr. Govert Buijs ( 1964 Murmerwoude) studeerde o.a. filosofie aan de VU in Amsterdam en theologie in Apeldoorn en Amsterdam. Hij promoveerde in 1998 . Dissertatie: ‘Tussen God en duivel. Totalitarisme, politiek en transcendentie bij Eric Voegelin’.
Govert Buijs is thans aan de VU verbonden als hoogleraar aan de faculteit der Geesteswetenschappen. Tevens is hij in 2016 benoemd als Buitengewoon hoogleraar op de Goldschmeding leerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door het Duo Rosemont, bestaande uit Hilde Van Ruymbeke, sopraan en Elly van Munster, romantische gitaar.
Zij zullen liederen ten gehore brengen van o.a. Louis Spohr, Franz Schubert, Mauro Giuliani en Händel.
De Belgische sopraan Hilde Van Ruymbeke studeerde Solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag Hilde is gespecialiseerd in muziek uit de vroege Barok en is regelmatig te horen op de Nederlandse kamermuziekpodia met ensembles als La Primavera, Duo Rosemont en La Tulipe. Ze maakt sinds 1995 deel uit van het koor van de Nederlandse Bachvereniging. Hilde legt zich ook toe op 14de eeuwse muziek. Samen met Elly van Munster maakte ze de cd “Deur mijn verschalckte ooghen”, met Nederlandse en Italiaanse liefdesliederen uit de 17e eeuw, begeleid op luit en theorbe.
Elly van Munster studeerde klassiek gitaar aan het Brabants Conservatorium en deed in 1994 Staatsexamen luit. Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles (luit en chitarrone). Zij speelt regelmatig in barokopera’s in Nederland en in Frankrijk. steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam). Ze maakt o.a. deel uit van ensemble Fortuna dat zich toelegt op 14e en 15e eeuws Middeleeuws repertoire. In dit ensemble bespeelt zij de plectrumluit. Zij speelt op kopieën van vroeg-19e eeuwse gitaren, gebouwd door Martin de Witte (Den Haag).
Waar: Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Toegangsprijs: € 10,00 incl. kopje koffie/thee kinderen gratis
Zie ook: www.osg-kortenhoef.nl |