WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Trio 258 in Het Jagthuis
Horstermeer, ma 14 november 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondagmiddag 27 november speelt het Trio 258 o.a. Shostakovich en Rachmaninoff in Het Jagthuis in de Horstermeer.

persbericht

Russen en een beetje Spaans in het Jagthuis
Zondag 27 november

Twee vroege Russische werken staan er op het programma van het Trio 258. Eerst maar even over de naam. Trio 258? Een spiksplinternieuw pianotrio, opgericht door pianiste Lestari Scholtes.

Zij was eerder in het Jagthuis te gast met haar duopartner Gwylim Janssens. Lestari is met violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling het trio begonnen. Hun naam danken ze aan het gastvrije onthaal voor hun repetities op Keizersgracht nummer 258. Dan het programma. Voor de pauze hoort u het eerste pianotrio van Sjostakovitsj. Een relatief kort werk dat hij in 1923 schreef gedurende zijn conservatoriumtijd in Sint Petersburg. Het werd een lyrisch en pathetisch werkje. Het tweede werk voor de pauze komt van Joaqin Turina. Van hem speelt trio 258 een laat werk:het pianotrio 'Circulo'. Dat schetst is drie stemmingen het verloop van de dag: ochtend, middag, avond. Na de pauze hoort u dan het grote trio van Rachmaninov: Élégiaque. Rachmaninov schreef dit trio na de dood van Tsjaikovsky, die voor hem een groot voorbeeld was. Bij Trio 258 is dit werk in goede handen. Violist Eduardo Paredes Crespo is afkomstig uit Bolivia, en studeerde in Nederland summa cum laude af. Cellist Leonard Besseling studeerde in Amsterdam. Hij speelt op een instrument gebouwd door zijn vader vioolbouwer Matthieu Besseling. Lestari Scholtes speelt met diverse ensembles kamermuziek en is artistiek leider van het Pianoduo Festival Amsterdam.

Trio 258: zondag 27 november 2016, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Trio 258
Het Jagthuis, zondag 27 november, 15.30 uur

D. Shostakovich - Pianotrio nr. 1 opus 8 (1923)
Andante - Allegro

J. Turina - Pianotrio opus 91 'Círculo' (1942)
Amanecer
Mediodía
Crepúsculo

S. Rachmaninoff - Pianotrio nr. 2 opus 9 'Élégiaque' (1893)
Moderato
Quasi variazione
Allegro risoluto

Biografie Trio 258

Eduardo Paredes Crespo - viool
Leonard Besseling - cello
Lestari Scholtes - piano

TRIO 258 bestaat uit drie bevlogen musici met een rijke kamermuziekhistorie in binnen- en buitenland. Het pianotrio vormde zich in 2015 in een sfeervolle repetitieruimte aan de Keizersgracht 258 te Amsterdam. Op datzelfde adres, enkele verdiepingen lager, werden tevens de beide strijkinstrumenten gebouwd door vioolbouwer Matthieu Besseling, de vader van Leonard. Het trio vond elkaar in hun passie voor kamermuziek, geïnspireerd door opnames van oude meesters als Heifetz, Rubinstein en Piatigorsky, en hun zoektocht naar het verenigen en completeren van elkaars muzikale persoonlijkheden.

Boliviaans-Braziliaans violist Eduardo Paredes (1984) begon zijn muzikale studies in Cochabamba. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij naar Nederland om zijn studie voort te zetten, dankzij een beurs van de Rotary Club. Hij studeerde bij Hans Scheepers en Ofer Falk aan de jong talent klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2010 sloot hij zijn Masteropleiding summa cum laude af bij Misha Furman en Gordan Nikolic. Eduardo kreeg regelmatig coaching van Pinchas Zukerman, Robert Cohen en Pavel Vernikov. Zijn kamermuziekonderwijs kreeg hij van de leden van het Parkanyi Quartet en Dmitri Ferschtman. Ook heeft hij masterclasses gehad bij onder andere leden van het Alban Berg Kwartet, het Vermeer Kwartet en het Fine Arts Quartet. Als solist en kamermusicus trad Eduardo op in Het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen en diverse zalen in Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Slovakije, Zweden, Spanje, Engeland en Zuid-Amerika. Hij speelde kamermuziek samen met Gordan Nikolic, Gary Hoffman, Per Nyström en speelt regelmatig met zijn vrouw, celliste Isabel Vaz en de leden van het Ysaye Trio.

Leonard Besseling (1987) begon op 8-jarige leeftijd met cello spelen. In 2011 studeerde hij succesvol af aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Godfried Hoogeveen (solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest). Na les te hebben gehad van Bengt Widlund werd hij op vijftienjarige leeftijd toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium van Den Haag waar hij studeerde bij de cellisten Fred Pot en Floris Mijnders. Als solist speelde Leonard met verschillende orkesten in binnen- en buitenland. Ook in kamermuziekverband is hij zeer actief, zo speelt hij regelmatig met Camerata RCO, het Reizend Muziekgezelschap van violist Christiaan Bor, het New European Ensemble en als invaller in klarinettrio Burlesco. Hij volgde cursussen in binnen- en buitenland waaronder het Summit Music Festival in New York, het Sitka Summer Music Festival in Alaska, de internationale masterclasses in Apeldoorn en het Peter de Grote Festival in Groningen. Buiten zijn bestaan als uitvoerend musicus houdt Leonard zich veelvuldig bezig met het organiseren van uiteenlopende muzikale projecten en is hij artistiek leider van Stichting Muziek Buiten de Concertzaal. Leonard bespeelt een cello gebouwd door zijn vader, Matthieu Besseling, vioolbouwer te Amsterdam.

Lestari Scholtes (1984) begon op zevenjarige leeftijd met pianoles. Zij studeerde bij Ton Demmers aan het Brabants Conservatorium (jong talentklas) en sloot zowel haar bachelor- als masterexamen af bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast studeerde zij met haar pianoduopartner Gwylim Janssens bij het Silver-Garburg Pianoduo aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Lestari won vanaf jonge leeftijd al diverse prijzen op concoursen als het Prinses Christina Concours en het Steinway Piano Concours. Met haar pianoduo won zij onder andere het Vriendenkrans Concours, het Internationale Kamermuziek Concours Almere en het Concours Musical de France. Lestari gaf masterclasses aan diverse conservatoria wereldwijd en is regelmatig jurylid bij (inter)nationale concoursen. Ze gaf talloze concerten in Nederland en trad daarnaast op in vele Europese landen en Israel, Georgië, de Verenigde Staten (Carnegie Hall), de Verenigde Arabische Emiraten, Zimbabwe, Mongolië, Chili, Bolivia en Peru. Ook trad zij op met onder andere het Brabants Orkest, Holland Symfonie Orkest, Domestica Rotterdam en het Israel Symphony Orchestra. Sinds 2014 heeft zij haar eigen kamermuziekserie ‘Vrienden van de Kamermuziek’ in de Amstelkerk te Amsterdam. Lestari is samen met Gwylim Janssens oprichter en artistiek-zakelijk leider van het Pianoduo Festival Amsterdam en de kamermuziekserie Slotconcerten Oosterhout.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief