WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Willie Dasplein Ontploft
Nederhorst den Berg, zo 29 mei 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Hoe een bescheiden burgerinitiatief (Willie Dasplein) door het gemeentebestuur opgeblazen werd tot een enorm project, waarna het in schoonheid ontplofte en ten onder ging.

ingezonden brief

Willie Dasplein: hoe een burgerinitiatief doodbloedde

Leuk, als een burgerinitiatief tot positieve reacties van de gemeente leidt! Zeker als dat het dorpsplein in Nederhorst den Berg betreft, voor iedereen het echte centrum van het dorp, de plek voor de kermis, voor muziekuitvoeringen en voor vele andere activiteiten.

Dat plein, zo vond een groep burgers, zou opnieuw ingericht moeten worden en een nieuwe naam moeten krijgen ter herinnering aan Willie Das, een prominente inwoonster van het dorp. Iedereen was enthousiast. Burgemeester, wethouder, dorpsbewoners, allemaal vonden ze het een leuk plan. Op 11 mei sprak de commissie Ruimte & Economie erover. Tijdens de raadsvergadering twee weken later werd het plan afgewezen.

Laat ik vooropstellen dat de gemeenteraad helemaal gelijk had om het collegevoorstel voor een krediet van ruim twee ton niet goed te keuren. Het was een slordig voorstel, met te veel losse eindjes en met onvoorspelbare risco's dat gewoon niet in deze vorm aan de raad voorgelegd had mogen worden. Maar toch, het blijft doodzonde dat een burgerinitiatief waaraan door zoveel mensen zo enthousiast is gewerkt, op zo'n manier aan zijn einde komt. Het was namelijk absoluut niet hun schuld.

Heel bescheiden

De mensen die met het idee kwamen, onder wie Wilma Snel, waren heel bescheiden. Ze wilden twee dingen: de zaak opknappen en een nieuwe naam geven: Willie Dasplein. Men wilde een levendiger geheel met wat groen en wat bankjes rondom de muziektent. Intiemer, gezelliger. Een bevriend ontwerper had geheel gratis een schetsontwerp gemaakt. Men wilde zelf banken laten maken en bedrijven vragen om te sponsoren. Kortom, veel hoefde het niet te kosten.

De gemeente werkte mee. Er kwam een projectgroep, met een gemeentelijke projectbegeleider. Om te helpen. Vervolgens bleek de zaak toch wat ingewikkelder te zijn. Wijdemeren heeft namelijk een rioleringsplan en een meerjarenonderhoudsplanning. Daarin stond dat er in 2018 regulier onderhoud zou gebeuren aan het plein en de riolering; nieuwe persleidingen en zo. Het heeft natuurlijk geen zin om eerst een mooi plein te maken en dat vervolgens open te graven vanwege het rioolstelsel. Dus werd dat deel naar voren gehaald. Mooi.

Riolering

Maar de riolen in dat gebied sluiten aan op andere riolen die t.z.t. ook vervangen moeten worden, en het is kennelijk niet mogelijk om het ondergrondse werk goed te plannen. Inmiddels sprak men van fase 1 en fase 2 en eventueel fase 3. Bovendien, er zijn natuurlijk parkeerterreinen waar wat aan gedaan moet worden. En ook "de huidige situatie met laden/ lossen en fietsers levert onveilige situaties op". Trouwens, dat terrasje tegenover het Spieghelhuys, moet dat niet openbaar aanbesteed worden, zodat ook een horecaondernemer uit Loosdrecht een kans krijgt?

De bedenkers van het plan wilden iets kleinschaligs, een eenvoudige aanpassing om het plein wat gezelliger te maken, met een creatieve nuance: een ‘Willie Das-accentje’. De gemeente trok de zaak naar zich toe waardoor het is verworden tot een project waarvan de Wilma Snel en haar team de regie kwijt waren. Het werd grootser en grootser, terwijl de verantwoording van de kosten voor alle fases nu op hun fragiele schouders werd gelegd, voor zaken waar zij geen invloed op wilden en konden hebben. Met het ondergrondse rioolwerk kwam men uit op een bedrag van € 202.500 (excl. BTW). "Daarbij is uitgegaan van het hergebruik van de bestaande bestrating." Dat wel.

Slecht onderbouwd

De gemeenteraad zat er duidelijk mee. Men was positief over het burgerinitiatief, maar vond het voorstel slecht onderbouwd, met name financieel. Dat was ook zo. Het was ook volstrekt onduidelijk wat de kosten van het bovengrondse en ondergrondse werk waren. Kortom, er waren zoveel vragen en onzekerheden dat de gemeenteraad in meerderheid besloot het krediet van ruim twee ton niet te verlenen en de zaak voor onbepaalde tijd uit te stellen. Terecht. En natuurlijk dacht niemand bij de gemeente er aan om de volgende ochtend de betrokkenen even telefonisch op de hoogte te stellen.

Een simpel idee wordt door de gemeente opgeblazen tot iets veel groters dan wat de bedoeling was. Gevolg: het hele plan gaat niet door, tot grote teleurstelling van de initiatiefnemers. Zij zullen nu een paar jaar moeten wachten voordat het gerealiseerd kan worden. Een slechte beurt voor de gemeente en met name voor wethouder Reijn.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief