WIJDEMEERSE WEBKRANT
Hilversum en Lokale Media
Wijdemeren, ma 16 mei 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Hilversum wil een Regionaal Mediacentrum voor de nieuwsvoorziening in de hele regio. Daarin is voor de echte lokale media (WWK, WW, NS) geen plaats zo lijkt het.

Op 4 april zond burgemeester Broertjes van Hilversum een brief aan alle regiogemeenten over de nieuwsvoorziening in de regiogemeenten. Hij wil een Regionaal Mediacentrum. Voor de WWK, Weekblad Wijdemeren en De Nieuwsster lijkt daarin geen plaats. De aanleiding is, en wij citeren: "In de eerste plaats is in Hilversum de urgentie tot een kwaliteitsimpuls in de nieuws- en informatievoorziening die geleverd wordt door de lokale omroep, Stichting Rti uitgesproken."

Gemeld bij het college?

In de brief wordt gesproken over "stakeholders die zich in de afgelopen periode met plannen hebben gemeld bij gemeenten". Dat leidt tot de vraag of de WWK, het Weekblad Wijdemeren, De Nieuwsster of anderen zich de afgelopen tijd hebben gemeld bij het college van Wijdemeren. Voorzover wij weten is er geen enkele ruchtbaarheid gegeven aan de oproep van Pieter Broertjes door het college van B&W.

In de brief wordt ook voorgesteld om alle subsidies van de regiogemeenten voor lokale omroep samen te voegen. Op dit moment gaat de wettelijke (geoormerkte) subsidie voor de lokale omroep van Wijdemeren (een kleine 15.000 euro per jaar) naar GooiTV (een van oorsprong Bussumse organisatie).

Wij kwamen de brief enige tijd geleden tegen in het systeem van de ingekomen brieven (RIS). Toch is hij erg belangrijk voor de lokale media. Daarom vissen wij hem uit de vergetelheid. De brief en de insteek beloven niet veel goeds voor de nieuwsvoorziening na een eventuele fusie. Burgemeester Pieter Broertjes lijkt vanaf de toren van zijn grote gele kasteel de regio weer eens toe te roepen. Maar zo werkt het niet vrezen wij.

brief van Hilversum

4 april 2016

Aan: Colleges van Regiogemeenten

Geachte colleges,

Aan een actuele en kwalitatief goede nieuws- en informatievoorziening voor onze inwoners hechten wij met elkaar veel waarde, en voor een vitale lokale democratie zijn lokale media van groot belang. ln de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek zijn meerdere lokale ornroepen actief die voorzien in plaatselijke berichtgevin g. DaI gaat vaak goed, maar we constateren dat de organisatiekracht van deze lokale omroepen best versterking kan gebruiken.
Hilversum heeft het initiatief genomen om te onderzoeken hoe de lokale omroep Stichting RTi versterkt kan worden. Kansrijk lijkt een meer regionale aanpak, door in te zettenop de ontwikkeling van een Regionaal Mediacentrum (RMC) in de Regio Gooi en Vechtstreek. In een RMC werken lokale mediaorganisaties samen om via radio en televisie, online en in print inwoners te voorzien van kwalitatief goede en actuele informatie over hun leefomgeving.

Aanleiding

De aanleiding om de ontwikkeling van een RMC te stimuleren is tweeledig. In de eerste plaats is in Hilversum de urgentie tot een kwaliteitsimpuls in de nieuws- en informatievoorziening die geleverd wordt door de lokale omroep, Stichting Rti uitgesproken. ln 2015 is daarom een verkenning gestart om de joumalistieke kwaliteit te verbeteren.Deze verkenning heeft geleid tot pilot waarin door redacteuren wordt van RTi, RTV Noord Holland en Enter Media wordt samengewerkt. Ten tweede is een langjarig contract tussen de gemeente Hilversum en het voormalige UPC aangaande de bijdrage voor de lokale omroep ontbonden. Dit heeft een effect op het financieringsmodel voor de lokale omroep. Lr de plaats van de jaarlijkse bijdrage is een Mediafonds gekomen, waaruit de ontwikkeling van een RMC kan worden ondersteund in de periode 20l7-2019.

Het doel

Als hart van de Media Valley ligt het voor de hand dat juist de Gooi en Vechtstreek laat zien welke mogelijkheden er zijn voor een actuele en kwalitatief hoogwaardige lokale media met een groot bereik. Het is belangrijk ruimte te creëren voor innovatieve mediaconcepten en vemieuwende samenwerkingsverbanden, waarbinnen geëxperimenteerd mag worden om meer publieke aandacht voor de lokale content te krijgen. Dergelijke samenwerkingsverbanden en experimenten kunnen een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.

De verkenning

Landelijk is geconstateerd dat veel lokale omroepen onvoldoende krachtig zijn om ook in de toekomst te voorzien in goed lokaal nieuws. De Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO) is opgericht (gevestigd in Hilversum) om de lokale omroepen te helpen ontwikkelen en versterken, in samenwerking met de Organisatie voor Lokale Omroepen Nederland (OLON). Streekomroepen en Regionale Media Centra worden door de NLPO gezien als organisaties met een toekomstbestendige schaalgtootte. In lijn met deze landelijke ontwikkelingen is de verkenning in onze regio ingezet om te kunnen afwegen of een RMC de kwaliteit van de (hyper)lokale en regionale nieuws- en informatievoorziening voor inwoners kan verbeteren en uitbreiden.
De verkenningsfase loopt van februari tot en met april. In deze periode wordt gesproken met lokale omroepen (RTi. 6FM, GooiTV, Radio Weesp), met ambtenaren van de gemeenten in de regio en met stakeholders die zich in de afgelopen periode met plannen hebben gemeld bij gemeenten. Als de verkenning is afgerond wordt een compact rapport gepresenteerd in het regionale PHO EZ van 11 mei, inclusief een voorstel voor de vervolgaanpak.

Lokale ornroepen zijn uiteraard autonoom en beslissen zelf of zij aan een kansrijk RMC willen meewerken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat gemeenten het proces faciliteren, als mediamakers in een RMC samen willen werken. Vanuit die optiek wordt meegenomen in hoeverre de wettelijke bijdragen van gemeenten aan de lokale omroep ingezet kunnen worden voor de ontwikkeling van een RMC.

Op basis van de positieve reacties, medewerking van landelijke organisaties en de kans op een nog betere lokale media, hopen wij zodra daar aanleiding voor is op uw medewerking te mogen rekenen.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief