WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NatMon, Veldschuur en Weg
's-Graveland, do 12 mei 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op de agenda van de commissie RO stond een regelmatig terugkerend onderwerp, de Veldschuur van Natuurmonumenten achter Jagtlust en de toegang tot die schuur.

In het kort is het probleem dat achter Jagtlust, op het terrein van Natuurmonumenten een Veldschuur is gerestaureerd naast de eveneens weer in gebruik genomen moestuin. De Veldschuur is een ruimte waarin trainingen en vergaderingen worden gehouden voor niet al te grote groepen op een rustige lokatie in de natuur. Voorheen was Jagtlust eigendom van de familie Six. In 2013. De moestuin en de Veldschuur zijn gerestaureerd door omwonenden samen met vrijwilligers. De exploitatie gebeurt door een VOF waarin de omwonenden participant zijn.


De heer Dronkers.

De heer Post.

De heer Brouwer.

Er wordt al geruime tijd geruzied tussen niet bij de Veldschuur betrokken omwonenden en andere omwonenden over de toegang tot de Veldschuur, waarbij Natuurmonumenten (NM) prominent optreedt namens de Veldschuurlobby. De Veldschuurders willen dat auto's van bezoekers en leveranciers via de Corverslaan achterom het terrein van Jagtlust op kunnen rijden (de witte stippels). De overige omwonenden willen geen autoverkeer over de Corverslaan, omdat die niet verhard is en daardoor stofoverlast veroorzaakt. Zij pleiten er voor om de weg over het eigen terrein van Jagtlust, die daar al tweehonderd jaar ligt, te gebruiken om de Veldschuur te bereiken (de gele stippels).

Veldschuurders en anderen

De heer Dronkers, die namens de Veldschuurders het woord voerde, pleitte voor de toegang achterom (de witte stippels), die overeenkomt met het voorgelegde collegevoorstel. Hij vond het spijtig dat de emoties in zijn omgeving zo hoog oplopen dat men elkaar met de nek aankijkt.
De heer Post, wees erop dat bezoekers 1,5 km om gaan rijden en op de Corverslaan stofoverlast gaan veroorzaken. Op vragen van de commissie gaf hij aan dat er nooit enig overleg met hem is geweest door Natuurmonumenten. Wel is er contact geweest dat Post kwalificeerde als een dictaat van NM.
Ook inspreker Brouwer vertelde dat er totaal geen overleg met hem heeft plaatsgevonden. Hij wees erop dat NM het pad langs zijn huis naar de Veldschuur had aangelegd (op de foto het laatste stuk witte weg van de boerderij omhoog). Dat de gemeente vervolgens NM aanschreef om het pad te verwijderen, hetgeen gebeurde, maar dat later het pad weer door NM (illegaal) opnieuw is aangelegd.

Tijdens de behandeling werd enkele malen de suggestie gewekt dat de huurder van Jagtlust in het huurcontract zou hebben opgenomen dat er geen auto's langs het pand mogen rijden en dat dat de oorzaak van de problemen zou zijn.


Wethouder Theo Reijn.
Hoofdpijndossier...

Oplossen op eigen terrein

Ria Hennis (DB) zag een simpele oplossing voor dit probleem. Laat de bezoekers aan het begin van de Corverslaan bij de Leeuwenlaan (rechtsboven) parkeren en vandaar naar de Veldschuur lopen. En laat de leveranciers over de weg over Jagtlust naar de Veldschuur rijden. Martin Vuyk vroeg zich af waarom de gemeente met deze kwestie wordt lastig gevallen. "Als ik aan mijn buurman vraag om over zijn terrein naar de achterkant van mijn terrein te rijden en hij zegt daar nee tegen, dan moet ik het op mijn eigen terrein oplossen. Dat is hier niet anders. Laat Natuurmonumentn op eigen terrein een oplossing zoeken." Gert Zagt (DLP) stelde voor dat het college het voorstel maar terug zou nemen en nogmaals, maar nu niet alleen met NM, maar ook met de omwonenden in overleg gaan. Stan Poels (GL/PvdA) stelde geërgerd vast: "Wij hebben het gehad met deze discussie. Wij lossen deze burenruzie hier niet op. Hij vreest dat Wijdemeren anders weer naar de Raad van State moet, als het college het voorstel (voor de witte variant) niet terugneemt. Nanne Roosenschoon (D66) stelde kort en krachtig vast: "Natuurmonumenten veroorzaakte het probleem de oplossing moet dus ook door NM aangedragen worden."

Historische Plek

Wethouder Theo Reijn liet weinig heel van het voorstel van Ria Hennis. Parkeren op de Corverslaan kan niet, want het is een historische plek en de nabijgelegen kruising is gevaarlijk. Dat neemt niet weg dat NM dat wel kan aanvragen. De wethouder vindt dat NM met de buren moet praten, niet de gemeente. Hij sloot af met de opmerking dat hij bereid is om het voorstel voor de witte variant terug te nemen.

Tot een glasheldere conclusie kwam het debat niet. Wordt vervolgd.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief