WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Websites: CDA 10, VVD 1
Wijdemeren, do 5 mei 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster deed als Kassa of Radar. Hij beoordeelde de websites van de lokale partijen en gaf ze punten. Daarbij zakte de VVD door het ijs en deed DLP verrassend goed.

ingezonden brief

Politieke websites

Elke organisatie heeft tegenwoordig een website, ook politieke partijen in Wijdemeren. Ik heb gekeken in hoeverre ik makkelijk een antwoord kon vinden op vragen die een burger zou kunnen hebben. Je wilt tenslotte weten wat er zoal speelt in de gemeente en of de mensen op wie je gestemd hebt, doen wat ze beloofd hebben. Hieronder staan 10 vragen waar in totaal 10 punten mee te verdienen zijn.

  1. Heeft de website een zoekfunctie? Alleen echt nodig bij veel informatie.
  2. Is het duidelijk wie er in de fractie zitten?
  3. Is het duidelijk wat de partij wil, b.v. aan de hand van een lijst van uitgangspunten of speerpunten?
  4. Is het laatste verkiezingsprogramma beschikbaar?
  5. Is de website actueel, d.w.z. wordt hij bijgehouden?
  6. Zijn er verwijzingen naar andere sociale media die gebruikt worden om burgers te informeren, zoals Facebook of Twitter?
  7. Wordt duidelijk beschreven hoe men tegenover een eventuele fusie met Hilversum staat? Dat is immer hèt politieke agendapunt in deze periode.
  8. Beschrijft men van minstens één ander punt op de agenda van raad of commissies in de laatste twee maanden hoe men er tegenover staat/stond?
  9. Kunnen geïnteresseerden een nieuwsbrief aanvragen?
  10. Kan men direct contact opnemen met de fractie?

Het CDA [https://www.cda.nl/noord-holland/wijdemeren/] (score 10) heeft de meest professioneel ogende website, uitgevoerd in vele tinten groen, met zoveel informatie dat men af en toe het spoor bijster raakt. Dat komt mede omdat het niet altijd duidelijk is of een link of zoekopdracht je brengt naar de plaatselijke of de landelijke partij. Een voortreffelijke website, met veel foto’s, maar de hoeveelheid informatie is nogal intimiderend.

Met een score van 6 doet Dorpsbelangen [http://www.dorpsbelangen.nu/index.html] het niet gek. DB is de enige partij die op haar website de email-adressen van individuele fractieleden vermeldt. (De Lokale Partij geeft telefoonnummers: nog beter!) De website oogt echter erg ouderwets, met lange lappen tekst in een saaie make-up en met erg weinig illustraties.

De VVD website [http://wijdemeren.vvd.nl] heeft een score van 1, maar dat had ook 0 kunnen zijn omdat de vraag wie er in de fractie zit weliswaar beantwoord wordt, maar foutief. De site wordt niet bijgehouden, zodat Tim Emmelot nog steeds genoemd wordt als fractievoorzitter van de VVD. Ook het vertrek van de VVD-wethouder Joep Frijdal wordt niet gemeld. Foto’s van de betrokkenen zijn er niet. Klik je op de tab ‘activiteiten’, dan krijg je — heel toepasselijk — ‘Geen items gevonden’. Veel kwalijker is dat noch de liberale uitgangspunten noch het verkiezingsprogramma te vinden zijn. Zo is niet vast te stellen of de VVD doet wat men beloofd heeft, of zelfs überhaupt iets doet.

D66 [https://wijdemeren.d66.nl] (score 5) heeft een visueel aantrekkelijke website die echter niet bijgehouden wordt. Het meest recente bericht gaat over een interpellatiedebat over “De Dikke Muis’ op 16 december 2014, anderhalf jaar geleden.

De Partij van de Arbeid en GroenLinks [http://www.pvda-groenlinks-wijdemeren.nl] vormen samen één fractie met een eigen (veelkleurige) website (score 6). De fractieleden en fractieassistenten worden duidelijk voorgesteld. Men presenteert niet alleen het eigen verkiezingsprogramma maar ook, als enige coalitiepartij, het coalitieprogramma. Het design is verouderd, maar er is veel informatie aanwezig.

De Lokale Partij [http://www.delokalepartij.org] (score 9) heeft de mijn inziens meest overzichtelijke website. Alleen de zoekfunctie ontbreekt, maar dat wordt gecompenseerd door een leeswijzer op de hoofdpagina. De fractieleden worden genoemd met telefoonnummer zodat men direct contact kan opnemen. Ook bijzonder: men geeft een lijst met waardevolle links in Wijdemeren. DLP is sterk in het gebruik van sociale media, maar slaat wat door met hun informatietsunami over een eventuele fusie met Hilversum.

Conclusie

Er valt zeker wat te verbeteren aan de presentatie van de meeste politieke partijen, met name op het gebied van de actualiteit, maar belangrijke informatie is wel beschikbaar. Behalve bij de VVD. Die dient zich te schamen voor de wijze waarop men de burger informeert.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

De vraag die gesteld kan worden is: "Hoe vaak kijkt een Wijdemeerder naar de website van een lokale partij? En waarom?"

Ik denk nooit of vrijwel nooit. Wat politieke partijen voor de burger interessant maakt is hoe een partij om gaat met de vraagstukken die op een bepaald moment in de belangstelling staan. Daarbij is het vooral de vergelijking tussen de partijen in en buiten de raad die interessant is. Bijvoorbeeld op dit moment, wie is er voor herindeling en wie niet. En waarom wel, of waarom niet. Die vergelijking en de analyse wordt voortdurend gemaakt en gegeven in de lokale en regionale pers. De gortdroge feiten als: "Wie zit er in de raad?" is te vinden op de website van de gemeente. De website van een partij voegt daar weinig aan toe, zeker niet als hij niet up to date is en al hij alleen de eigen (belegen?) standpunten, of, zo u wilt stokpaardjes, verkondigt.

Voor het politieke debat en het contact met de burger zou het effectiever zijn om ook in de media meningen te uiten in columns of ingezonden stukken, zoals Stan Poels onlangs deed over de herindeling. Daar heeft de burger wel wat aan als hij wil vergelijken, naast elkaar leggen en een partij of raadslid kiezen. (Zeker ook komend jaar, in de aanloop naar de tweede kamerverkiezingen.)

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

Comité 4 en 5 mei
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief