WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kinderen op de Vlucht
Loosdrecht, do 23 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Liesbeth Siderius sprak vanavond in tijdens het debat over de evntuele vestiging van een AZC in Nieuw Loosdrecht. Zij zond ons haar tekst.

tekst inspraak Liesbeth Siderius 23-6-2016

Kinderen op de vlucht
inspraak onderwerp AZC Ter Sype;
in het kader van de rechten van het kind


Liesbeth Siderius

Meer dan 10 miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië. De helft van hen is kind. Organisaties zoals UNICEF helpen kinderen op de vlucht in Syrie, Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Daar worden de meeste mensen opgevangen. In 2014 reisden 4% vluchtelingen verder naar Europa daaronder ook veel kinderen.

Vluchtelingenkinderen krijgen in Nederland de meest noodzakelijke zorg, zoals onderdak, eten en onderwijs. Toch gaat er hier in Nederland ook nog heel wat mis. Kinderen moeten heel vaak verhuizen van het ene asielzoekerscentrum naar het andere. Hebben ze net vrienden op een school gemaakt, dan moeten ze weer verhuizen. Dat is in strijd met het Kinderrechtenverdrag.

Door omstandigheden komen er steeds minder vluchtelingen aan in Nederland. Leegstaande fabrieken, gevangenissen, kazernes en een ziekenhuis zijn of worden verbouwd voor de eerste opvang. De behoefte aan huizen voor statushouders, de mensen met verblijfsvergunning, wordt steeds groter.
Gemeenten hebben de wettelijke taak om woningen te regelen voor statushouders. Het is daarom belangrijk dat er genoeg sociale huurwoningen zijn voor iedereen. Door achterstanden bij gemeenten in het bieden van woningen, zitten op dit moment nog vele duizenden vergunninghouders in een asielzoekerscentrum te wachten op een woning. Gemeente Wijdemeren is een van de gemeenten met een achterstand in de huisvesting:  www.opnieuwthuis.nl

Als ik nu aan een kind uit Syrie zou moeten uitleggen wat er zich Wijdemeren afspeelt dan zou dat zo klinken:

Wil je in Nederland blijven dan moet eerst in Nederland asiel aanvragen, ook als je een kind bent. Je gaat eerst samen met veel andere vluchtelingen een tijdje wonen in een AzielZoekersCentrum met de hele familie in kleine ruimten bij elkaar. Je maakt vrienden in het Centrum en ook met de mensen in de buurt van het Centrum. Maar vergeet niet je woont in het Centrum tijdelijk. Intussen wordt onderzocht of je in Nederland mag blijven. Dat kan wel jaren duren. Als je mag blijven, ga je met je familie wonen in een heel echt huis, net als de Nederlandse kinderen, daar zorgen de gemeenten voor.
Wat is een gemeente ? Nederland is verdeeld in stukjes land, waar mensen samenleven en zelf veel kunnen bepalen. Eens in de vier jaar kiezen de inwoners een groepje mensen, de gemeenteraad, die namens alle bewoners besluiten mogen nemen, onder andere over de opvang van vluchtelingen in hun gemeente.

Wijdemeren is heel mooi en groen. Het bestaat uit dorpen, zoals die er ook zijn in Syrie en Irak. Het is fijn om in de dorpen te wonen, er zijn scholen, je kan er voetballen en muziek maken. Mensen zorgen goed voor elkaar. Een van die dorpjes in Wijdemeren heet Loosdrecht.
De gemeenteraad van Wijdemeren wil heel graag vluchtelingen helpen. Er is voor de bouw van een AzielZoekersCentrum voor wel 400 mensen, een weiland uitgekozen aan de rand van Loosdrecht. Een plek waar echte huizen gebouwd kunnen worden. Voor het tijdelijk neerzetten van het Centrum is de grond daar te giftig. Er is ook te veel water.
Er wordt gesproken met de mensen die langs het weiland wonen. Alle andere mensen in de dorpjes lezen hierover in de kranten. Velen snappen niet het meer waar het over gaat…
Zou het dan vreemd zijn als dat kind zou vragen:
Maar waarom bouwen ze de echte huizen niet in het dorpje Loosdrecht, dan kunnen wij daar gaan ook wonen?

Ik verzoek U in het kader van rechten van het kind zorg te dragen voor een duurzame oplossing:

  • bouw geen AZC voor slechts 3 jaar, op natte giftige grond
  • bouw geen AZC op grond waar huizen en eventueel een aantal sociale huurwoningen
    gebouwd kunnen worden
  • indien een AZC noodzakelijk zoek naar leegstaande gebouwen en/ of grond, die minsten 10 jaar vrij beschikbaar zijn voor het AZC.
Liesbeth Siderius, kinderarts
Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief