Vanavond sprak de commissie Bestuur en Middelen met burgemeester Martijn Smit over de eventuele vluchtelingenopvang op Ter Sype bij Nieuw Loosdrecht.
Bezorgde Bewoners
Foto: Tweet van @BBewoners
Voorafgaand aan de vergadering boden de "Bezorgde Bewoners" (@BBewoners) duizend handtekeningen aan die de afgelopen dagen werden verzameld in de wijk rond Ter Sype. Die werden opgehaald op de Regenboog, Schakel, Jol, Pampus, Tjalk, Flits en (o, ironie) op de Vrijheid. Om de paar uur kwam een tweet langs waarin werd gesteld dat de bezochte straat en masse tegen grootschalige opvang was. De handtekeningen werden in ontvangst genomen door burgemeester Martijn Smit, die de constructieve houding van de groep desondanks waardeert.
Nanne Roosenschoon (D66) |
Burg. Martijn Smit |
Gert Zagt (DLP) |
Liesbeth Siderius
Liesbeth Siderius maakte gebruik van de inspraak. Zij deed dat, omdat zij opkomt voor de rechten van het kind. Van de tien miljoen vluchtelingen is de helft kind. Veel zitten vast in de regio waar ze vandaan komen. Relatief weinig bereiken Nederland waar ze onderdak, eten en onderwijs krijgen. Zijn ze eenmaal hier, dan moeten ze om de haverklap verhuizen, waarbij ze steeds afscheid moeten nemen van vriendjes en vriendinnetjes in en buiten de opvangplek. Daarmee schendt Nederland het vluchtelingenverdrag.
"Hoe kan ik aan een Syrisch kind op de vlucht uitleggen
wat Nederland is, wat Loosdrecht is. Dat het er mooi en groen is. En wat Ter Sype is? Het kind zal vragen waarom er niet meteen een huis voor hem of haar gebouwd wordt als op die plek toch gebouwd gaat worden."
Liesbeth Siderius sloot haar hartenkreet af met de vraag of er niet in plaats van drie jaar duurzame huisvesting voor tien jaar georganiseerd kan worden voor opvang.
"Mijn wieg stond in Bagdad. Misschien is de opa die nu vlucht wel mijn buurjongen geweest. Of komt zijn kleinkind nu naar Ter Sype. Dit is wat ik voor ze kan doen."
Martijn Smit
Het werd even heel stil in de raadszaal. Niemand had vragen of opmerkingen. Ook burgemeester Martijn Smit moest de inbreng van Liesbeth Siderius even een plek geven, voor hij verder kon gaan. "Een bewogen verhaal..."
De burgemeester deed verslag van de afgelopen week waarin hij in groepen van tien sprak met tachtig omwonenden en steeds (een, twee) raadslid(leden) erbij.
In zo'n gesprek legde hij uit dat de raad van Wijdemeren zijn verantwoordelijkheid wil nemen om de nood te lenigen en echt fors wil helpen. "En ik doe mijn best om die wens van de raad te realiseren. Met 600 vluchtelingen op Crailo, wij 400 en in totaal 1200 in de hele regio.
"Wij konden kiezen. Het haalbaarheidsonderzoek uitvoeren zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, wat gedonder scheelt, of open en transparant tonen waar we mee bezig zijn. Voor dat laatste kozen wij." Alle gesprekken ervoer de burgemeester als constructief. Alle groepen vonden dat er geholpen moet worden. Alle groepen vonden vierhonderd vluchtelingen wel fors.
Hoe verder?
Als het COA nog steeds mee wil werken, dan gaan we het draagvlak onderzoeken, breder dan nu, maar in een groter deel van de gemeente. Martijn Smit wees er wel nadrukkelijk op dat draagvlak voor welke beslissing ook, nog niet betekent "de meeste stemmen gelden". Die afweging maakt het lokale gemeentebestuur aan het eind van de rit als alles onderzocht is wat we moeten weten. De opvang zal niet op de plek komen waar nu al plannen zijn voor de bouw van de eerste 160 woningen in het plan Ter Sype.
Er wordt gestreefd naar een besluit op 1 september, maar liefst nog veel eerder. Intussen houden we het proces inzichtelijk.
Commissie
Nanne Roosenschoon (D66) prees de burgemeester voor zijn aanpak van dit gevoelige dossier en zijn persoonlijke inzet. Gert Zagt (DLP) wilde weten hoe de reacties uit de gesprekken gewogen zullen worden. Het antwoord was: "De raad maakt aan het eind de afweging en neemt een besluit. Niets meer en niets minder." Voorts vroeg Gert Zagt (DLP) of de burgemeester niet toch nog een keer kan vragen om meerdere kleinschalige opvangplekken, desnoods met een bijdrage van Wijdemeren als het te duur wordt voor het COA. Burgemeester Smit zei dat hij best een brief met die strekking naar de staatssecretaris wil sturen, maar dat hij het antwoord inmiddels al kent. Daarbij verwees hij naar de gemeente Heusden, die hetzelfde wilde, maar nul op het rekest kreeg. "Bovendien, wat doet u dan meneer Zagt als het COA nee zegt?
"Het antwoord zullen we niet weten, want de audiostream van de vergadering via internet klapte eruit. Een draaiend pijltje verklapte dat de pc wel wilde, maar niets ontving. Dat was het dan...
Al met al was het een waardig debat zonder hoog oplopende emoties, laat staan toestanden zoals die elders hebben plaatsgevonden. Daarvoor verdienen alle deelnemers credits. |