Peter Tieleman zag vrijdag boven zijn hoofd in Kortenhoef een raar soort regenboog. Rafelig, gekarteld en ondersteboven. Hij maakte er onderstaande foto van.
Hij vroeg zich af wat hij gezien en gefotografeerd had, want helemaal normaal leek het niet. Nu hebben we in Kortenhoef ook Weerstation De Arend van Jos Werkhoven. Dé plek om te weten wat het weer in Wijdemeren brengt, vooral als er vorst in de lucht zit. Van heinde en ver kijken bezoekers dan op de website van Jos Werkhoven of er al geschaatst kan worden in Kortenhoef en Ankeveen.
Foto: Peter Tieleman.
Wat is dat?
Peter Tieleman zond de foto naar Jos Werkhoven met de vraag of hij wist wat het was. Jos had het nog nooit gezien, maar kwam toch snel met een antwoord. Hij vond het op de website van Wetenschap in Beeld.
Een omgekeerde regenboog heet een zenitboog. Het weerverschijnsel bevindt zich ergens anders aan de hemel dan een gewone regenboog, en ontstaat op een andere manier.
IJskristallen breken het licht
De zenitboog kun je zien als het zonlicht door ijskristallen in dunne cirruswolken hoog in de dampkring wordt gebroken. Bij deze breking gaat het licht van het ene medium in het andere over, bijvoorbeeld van lucht naar ijs. Omdat de snelheid van het licht verschillend is in de twee media, veranderen de lichtstralen van richting. |
Wat is de moraal van dit verhaal? Kijk eens wat vaker naar de hemel. |