persbericht
DigiTaalhuis Gooi van start!
Het volgende persbericht kan door ongeveer 14.000 mensen in het Gooi niet of nauwelijks gelezen worden.
Laaggeleterdheid maakt kwetsbaar
Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met de Nederlandse taal. Zij hebben moeite met lezen, schrijven of communiceren in het Nederlands. Van deze groep is bijna 70% van Nederlandse afkomst. Het is voor hen lastig om een recept of folder te lezen of overheidsbrieven te begrijpen. Ouders die moeite hebben met taal kunnen hun kinderen niet goed voorlezen en minder goed helpen met huiswerk.Laaggeletterden weten vaak onvoldoende hun weg te vinden op het internet; lastig omdat alles steeds meer gedigitaliseerd wordt, ook de overheid. Dat maakt deze mensen kwetsbaarder. Laaggeletterdheid is iets waar mensen zich onnodig voor schamen. Smoesjes zoals ‘Ik heb mijn bril niet bij me’ of ‘Dat formulier vul ik thuis wel in’ verleiden de ander om dan maar even te helpen, zodat de laaggeletterde niets hoeft te laten merken.
Krachten bundelen en zo mensen beter bereiken
Investeren in leesbevordering, digivaardigheid en het voorkomen en bestrijden van taalachterstanden is een investering die loont, voor laaggeletterden zelf en voor de maatschappij in het algemeen. Laaggeletterdheid is moeilijk door één organisatie op te lossen. Door de krachten te bundelen van verschillende private, publieke en maatschappelijke organisaties kan dit probleem succesvol aangepakt worden. Daarom hebben de Gooise Bibliotheken het initiatief genomen tot het oprichten van DigiTaalhuis Gooi. DigiTaalhuis Gooi is een samenwerkingsverband tussen de Gooise bibliotheken, de gemeenten Eemnes, Gooise Meren, Huizen, Laren, Blaricum, Hilversum, Weesp en Wijdemeren, Versa Welzijn en Stichting Lezen & Schrijven.
DigiTaalhuis Gooi als spin in het web
Het DigiTaalhuis Gooi is een netwerkorganisatie (met vanaf juni 2016 inloopspreekuren in bibliotheken en bij partnerlocaties in de regio), waar alle burgers uit het Gooi terecht kunnen met vragen over het totale cursusaanbod taal- en digivaardigheden in het Gooi. Er wordt daarbij nauw samengewerkt met de partners, organisaties en taalaanbieders in het netwerk. De Gooise bibliotheken bieden een neutrale en taalrijke omgeving waar leermiddelen rondom taal en digivaardigheden al aanwezig zijn. DigiTaalhuis Gooi werkt vanuit de Gooise bibliotheken maar is flexibel inzetbaar met inloopspreekuren en trainingen in b.v. buurthuizen, bij Versa Welzijn en bij het UWV; we komen zo dicht mogelijk naar de mensen en de partners toe.
Organisaties welkom!
Bent u een aanbieder van taal- of digivaardigheden activiteiten? Of komt u als organisatie dagelijks in contact met laaggeletterden? Wilt u weten hoe u uw mensen kunt laten trainen om laaggeletterdheid te herkennen en hoe u concreet met ons kunt samenwerken? Wilt u een ‘pop-up’ inloopspreekuur tijdens uw evenement? Mail naar digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl of bel: 035-6973000
Taalvrijwilligers welkom!
We zijn op zoek naar taalvrijwilligers die laaggeletterden de weg wijzen naar het taalaanbod in de regio Gooi en Vechtstreek. Vrijwilligers worden getraind en ondersteund door professionals i.s.m. Versa Welzijn en Stichting Lezen en Schrijven. Ben je beschikbaar voor minimaal 4 uur per week en vind je het leuk om in een team de nieuwe inloopspreekuren, op diverse locaties in het Gooi, vorm te geven? Of wil je je op een andere manier bij ons of bij een partnerorganisatie als taal- of digi-vrijwilliger in de regio inzetten? Dan kunnen wij je helpen. Mail naar w.beekman@gooisebibliotheken.nl of bel: 035-6973000 |