WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing 19 juni
Kortenhoef, do 9 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 19 juni organiseert de OSG weer een Nescio-lezing in het Oude Kerkje aan de Dijk. Spreker is Rabbijn Hannah Nathans. Zij spreekt over Twijfel en Keuze in het Jodendom.

persbericht

Nescio-lezing/koffieconcert zondag 19 juni 2016

Op 19 juni organiseert de OSG weer een Nescio-lezing in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef. Spreker is Rabbijn Hannah Nathans. Zij spreekt over Twijfel en Keuze in het Jodendom.


Hannah Nathans

Korte inhoud:

Misschien is de essentie van Jodendom wel het maken van de juiste keuzes bij dilemma's. Twijfel wordt geassocieerd met Amalek, de proverbiale vijand van het Joodse volk. Ten aanzien van Amalek gelden twee geboden: het uitwissen van de herinnering aan Amalek (Ex 17:14) en het herinneren wat Amalek deed toen we uittrokken uit Egypte (Deut 25:17). Een schijnbare paradox dus. Hoe gaan we daarmee om? Is er iets verkeerd aan een innerlijke worsteling?
De Talmud bespreekt talloze keuzeproblemen en hun oplossingen. De halacha, de Joodse wet, doet uitspraken over welke keuzen te maken als verschillende geboden met elkaar in strijd zijn, bijvoorbeeld wanneer men de shabbath regels moet overtreden om een leven te redden. Maar wat doen we als halacha zou leiden tot een onethische keuze? We bespreken de dagelijkse praktijk in het Jodendom, varierend van kashrut tot medische ethiek.

CV. Rabbijn Hannah Nathans leidt HaMakor, Centrum voor Joodse Spiritualiteit, waar zij cursussen geeft, diensten leidt en individuele spirituele begeleiding verzorgt (www.hamakor.nl) . Zij is fellow van PaRDeS, stichting voor talmudica. Hiervoor was zij medeoprichter van Weshachanti betocham, een kleine groep waar zij diensten leidde, en rabbijn van Beit haChidush, een onafhankelijke Joodse gemeente in Amsterdam. Voorheen was zij directeur van haar advies- en trainingsbureau, en werkte zij bij de rijksoverheid, vooral in training en advies. Zij schreef vier boeken over adviesvaardigheden en over werken met het enneagram, en talloze artikelen.

Het concert rond de lezing wordt verzorgd door Saartje Schrage, blokfluit en Suzanne Herre, theorbe.

Zij spelen voor de lezing:

Giovanni Battista Fontana (c. 1571-1630) Sonata terza
Girolamo Frescobaldi (1583-1643) Canzona La Bernardina
Arcangelo Corelli (1653-1713) Sonate opus 5, no. 11

En na de lezing:

Dario Castello (c. 1590-c. 1658) Sonata seconda
Giovanni Girolamo Kapsberger (1580-1651) Toccata arpeggiata solo
Arcangelo Corelli Sonate opus 5, no. 12 La Follia

Saartje Schrage


Saartje Schrage

Saartje Schrage begon haar blokfluitstudie aan het Conservatorium van Groningen bij Dorothea Winter, en vervolgens studeerde zij Blokfluit en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget, waar zij in 2003 haar diploma cum laude behaalde. Daarnaast volgde zij Consortspel en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Masterclasses ontving zij bij o.m. Bruce Dickey, Pedro Memelsdorff en Daniël Brüggen, en belangrijke muzikale impulsen ontving zij van Anneke Boeke.
Tijdens haar blokfluitstudie raakte Saartje geïnteresseerd in de Viola da gamba. Zij volgde lessen bij o.m. Anneke Pols. Aan de Musikhochschule Trossingen (Duitsland) studeerde zij vervolgens bij Kees Boeke Renaissance muziek en consortspel. Tegenwoordig studeert zij viola da gamba bij Nicholas Milne. Saartje is oprichter en artistiek leider van het Utrecht Baroque Ensemble, waarmee zij opnames maakte van onbekende Franse barokcomponisten. Daarnaast is zij veelgevraagd blokfluitist in diverse ensembles, waarmee zij concerten verzorgde voor o.a. het Festival Oude Muziek Utrecht. www.saartjeschrage.nl

Susanne Herre


Susanne Herre

Susanne Herre (Erfurt, Duitsland) begon op achtjarige leeftijd met bespelen van de mandoline, en studeerde dit instrument aan het conservatorium van Keulen. Zij behaalde diverse prijzen op nationale en internationale concoursen, en zij kreeg de mogelijkheid om deel te nemen aan concertreizen van o.a. het European Union Youth Orchestra. Tijdens haar mandoline- studie raakte Susanne steeds meer geïnteresseerd in historische uitvoeringspraktijk. Zij studeerde vervolgens viola da gamba en luit aan het Conservatorium van Keulen. Nadat zij aan het Conservatorium van Lyon bij Emmanuelle Guiges studeerde, voltooide Susanne haar studie viola da Gamba bij Mieneke van der Velden, Philippe Pierlot, en Theorbe bij Mike Fentross en Joachim Held aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Susanne is veelgevraagd musicus bij instrumentale en vocale ensembles, en speelde op diverse festivals, zoals het Festival de Saintes (met Vox Luminis) en Varazdin Baroque Evenings (Kroatië).Haar interesse naar historische mandolines leidde tot een lezing en publicatie van een artikel voor de Lute Society (Verenigd Koninkrijk). Haar huidige onderzoek heeft als titel 'The Viola da gamba in German Baroque Opera' en wordt ondersteund door het Charles Burney Fonds/Prins Bernhard Cultuurfonds. www.spjm.de/susanne_herre/

Informatie

Wanneer: zondag 19 juni 2016
Waar: Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 8,00 kinderen gratis
Info: www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief