WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kijken naar Kometen
's-Graveland, di 19 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op vrijdag 29 januari organiseert Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek een thema-avond over kometen. Bij helder weer is de komeet C/2013 US10 Catalina te bekijken.

persbericht

Kom kijken naar kometen bij Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek

Op vrijdag 29 januari organiseert Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek een thema-avond over kometen. Er worden presentaties gegeven en bij helder weer is de komeet C/2013 US10 Catalina te bekijken door de telescopen van de sterrenwacht. De sterrenwacht is geopend van 20:00 tot 22:00 uur en de toegang is gratis.


Foto: De heldere komeet C/2013 US10 Catalina die nu zichtbaar is
Credit: José Chambó, cometografia.es

Kometen worden ook wel ‘vuile sneeuwballen’ genoemd, omdat ze bestaan uit een mengsel van ijs, gas en stof. In de buurt van de zon ontstaat er een staart van gas die kometen hun bijzondere uiterlijk geeft. De meeste kometen draaien in grote banen om de zon en zijn gevormd tijdens het ontstaan van ons zonnestelsel. Dat maakt kometen zulke bijzondere objecten om te bestuderen. Een komeet bestaat uit materiaal dat nauwelijks is veranderd sinds het begin van het zonnestelsel. In 2014 is het de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gelukt om voor het eerst een satelliet te laten landen op een komeet.

Op vrijdag 29 januari organiseert de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek een thema-avond over kometen. Er worden presentaties gegeven en met simulatie-software wordt getoond hoe kometen zich langs de sterrenhemel bewegen. Bij helder weer wordt er met de telescopen van de sterrenwacht gekeken naar de komeet C/2013 US10 Catalina. Deze heldere komeet is op dit moment zichtbaar aan de noordelijke hemel. Hoewel hij net te zwak is om met het blote oog te kunnen zien, is het een indrukwekkend gezicht in de grote telescopen van de sterrenwacht. Vanaf 20:00 tot circa 22:00 uur is de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek geopend.

De toegang tot de presentaties en het sterrenkijken is gratis maar vrijwillige donaties voor de sterrenwacht zijn zeer welkom. Er zijn sterrenkaarten en boeken over sterrenkunde voor alle leeftijden te koop.

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek bevindt zich bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland en is iedere vrijdagavond geopend voor publiek. Het laatste nieuws over de sterrenkijkavonden en de overige activiteiten van de sterrenwacht is te vinden op de website www.sterrenwacht-gv.nl, op Facebook (SterrenwachtGV) of Twitter (@SterrenwachtGV).

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief