WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Niet Appen op de Fiets!
Kortenhoef, za 17 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op de Meenthof was het vanmiddag druk. Het Wijdemerenfonds plaatste een kerstboom, Curtevenneleerlingen versierden hem en vroegen daarbij aandacht voor TButterfly.

Drie initiatieven. De jaarlijkse kerstboom van de Curtevenneschool in Kortenhoef waarvan leerlingen zelfgemaakte versiersels verkopen en in de boom hangen is een traditie die ook in 1980 al bestond toen uw redacteur daar in de oudercommissie zat. Twee nieuwe initiatieven, de kerstboom van het Wijdemerenfonds en de opvallendste deelnemer was TButterfly een initiatief van Michael Kulkens uit Kortenhoef, de vader van Tommy-Boy, die op dertienjarige leeftijd in augustus 2015 een ongeval kreeg bij het oversteken van de de Franse Kampweg, waardoor hij overleed. De oorzaak was dat hij het bos uitfietste en de weg naar de hei overstak, terwijl hij op zijn mobiele telefoon keek en niet zag dat er een auto naderde. Tom Cornelissen schreef daar toen een prachtige verdrietige column over in het Weekblad Wijdemeren.


Wijdemerenfonds, Curtevenneschool en TButterfly.

Zeer gevaarlijk

Nadien ging Michael Kulkens actief actievoeren en aandacht vragen voor de gevaren van een smartphone in het verkeer. Niet alleen achter het stuur in de auto, maar juist ook op de fiets. Je ziet het dagelijks jongeren met één hand aan het stuur, in de andere hand de gsm en de blik naar beneden, gericht op het schermpje waarop gechat, gemaild, ge-smst of gebeld wordt. Volledig in beslag genomen door wat zich op de telefoon afspeelt en zich volkomen onbewust van hun omgeving en de gevaren die daar dreigen in het verkeer.

Minister komt met Verbod

Daarbij slaagde hij er in om de discussie los te maken in de maatschappij, maar ook in de Tweede Kamer en zelfs binnen het kabinet, wat resulteerde in een gesprek met minister Melanie Schultz van Haegen, omdat ook op haar ministerie (o.a. Verkeer) gesproken werd over het gevaar van mobieltjes in het verkeer. Op 12 december, begin deze week, zond zij een plan naar de Tweede Kamer om het gebruik van een mobieltje op de fiets te verbieden, behalve om handsfeer te bellen. In onderstaande video zijn Michael Kulkens en de minister te zien in de uitzending van Jeroen Pauw op 12 september van de VARA.


Video VARA

Voorlichtingsfilm

Zie in deze film wat je niet ziet als je naar je mobiel kijkt.

Tommy Boy from In2Content on Vimeo.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief