Cor Koster
|
Technische Vragen
Tot mijn favoriete lectuur horen de ‘technische vragen’ die de fracties elk jaar in oktober stellen over de begroting van het volgende jaar en die besproken worden in een commissievergadering. Zo ook vanavond.
Die vragen moeten schriftelijk ingediend worden omdat de wethouder niet alle vragen ter plekke kan beantwoorden. Bovendien wil men bij de algemene beschouwingen - die zijn op 10 november - de kans hebben om, ongehinderd door cijfers, grote politieke visies naar voren te brengen. |
De coalitiepartijen CDA en VVD lieten het met 5 respectievelijk 7 vragen bij wat simpele opmerkingen. De fractie PvdA/GroenLinks kwam met 24 vragen, heel niet gek voor een coalitiepartij. Maar de meeste vragen kwamen natuurlijk van de oppositie.
Snippergroen
Hieronder twee krenten uit de vragenpap. Dorpsbelangen kwam met de vraag naar de kosten van het revindicatieproject. Het antwoord is verbijsterend:
Het hele revindicatietraject (snippergroenproject) levert de gemeente dus geen cent op. Integendeel. Er zullen heel wat 'ambtelijke uren' in het project gestoken zijn, en die zijn niet meegeteld. Wat ook niet meegeteld is, zijn de ergernissen en frustraties van de burgers die hierdoor getroffen zijn. Ook de kosten die die mensen hebben moeten maken, staan niet in dit staatje. Het ironische is dat de vraag gesteld werd door Dorpsbelangen, zelf verantwoordelijk voor het opstarten van de hele miskleun.
Woonlasten
Een tweede vraag, van Dorpsbelangen en van PvdA/GL, ging over de hoogte van de woonlasten (OZB, Rioolheffing en Afvalstoffenheffing). Die zijn 25% hoger dan het landelijk gemiddelde en aanmerkelijk hoger dan in de omliggende gemeenten. Het antwoord van het college: de hoogte van de OZB is bepaald door politieke keuzes die in het verleden zijn gemaakt. Met andere woorden: Beste raad, dat hebben jullie zelf zo gewild.
En dat is ook zo. Niet dat de raadsleden zich dat gerealiseerd hebben, maar ze hebben dit allemaal in het verleden wel goedgekeurd. Waarom? Ik heb het een paar raadsleden gevraagd, maar niemand kon een ander antwoord geven dan: "ik was er destijds niet bij" of "het is me toen niet zo opgevallen”.
Droge ogen
En dan te bedenken dat raadslid Stan Poels op de bijeenkomst afgelopen maandag met droge ogen beweerde dat je niet aan burgers moest vragen wat ze vinden van een eventuele fusie met Hilversum. Dat zou te ingewikkeld zijn voor gewone mensen. Dat moest je overlaten aan de gemeenteraad. Die kon dat soort ingewikkelde zaken begrijpen. Die zou de juiste beslissing nemen. Een chotspe!
Cor Koster
Nederhorst den Berg |