WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Afspiegeling Klopt niet
Kortenhoef di 13 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Saskia Luijer had even de handen vol aan de vluchtelingen in De Fuik, maar wil toch even bijval betuigen met Ralph Valkonet die de conclusie uit de DB enquête sterk betwijfelt.

Dit was het laatste stuk dat wij voor het moment wijdden aan de DB enquête. De standpunten zijn, na de vele bespiegelingen, helder lijkt ons. Red. WWK.

ingezonden brief

Representativiteit enquête Dorpsbelangen

Een wat verlate reactie op het bericht van Ralph Valkonet, maar ik deel volledig zijn mening.

Niet dat ik een geweldige wetenschapper ben, maar mijn kennis reikt nog wel zover om te zien dat de enquête van Dorpsbelangen niet voldoet aan de voorwaarden voor representativiteit. Naar mijn idee is de steekproef (de 614 reacties) namelijk geen correcte afspiegeling van de onderzoekspopulatie (alle inwoners van Wijdemeren). Dat maakt dat je de uitkomsten niet kunt generaliseren.

Bij een representatieve steekproef selecteer je namelijk willekeurig een groep mensen waarvan je verwacht dat die daadwerkelijk iets zegt over de hele populatie. In dat geval was bij deze enquête dus een deel van de inwoners van Wijdemeren (ad random) uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Deze opzet maakt de kans kleiner dat er systematische verschillen zijn tussen de deelnemers en niet-deelnemers. Bij de huidige opzet van de enquête (iedereen die wil mag meedoen) is het niet ondenkbaar dat juist die mensen hebben gereageerd die ontevreden zijn over de situatie. Dat geeft een vertekend beeld van de uitslag (ofwel een systematisch verschil).

Omdat de steekproef niet aselect gekozen is, maar deelname op eigen initiatief was, is de kans ook groot dat de groep deelnemers een andere opbouw heeft dan de totale populatie. Denk hierbij aan belangrijke kenmerken zoals geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, sociaal-economische status etc. Zolang onduidelijk is of dit overeenkomt tussen de deelnemers en de inwoners van Wijdemeren, kun je de uitslag niet vertalen naar de rest van de populatie.

Tenslotte is de verhouding tussen de deelnemers en niet-deelnemers erg laag. De gemeente Wijdemeren heeft 23.000 inwoners, waarvan er 614 een reactie hebben gestuurd. Dat is slechts 2.7% van de bevolking. Op dat percentage kun je uiteraard nog een ‘volwassen-leeftijd-correctie’ loslaten, maar ook dan blijft het aantal gering. Een lage respons dus en daardoor niet representatief. Want de kans dat niet-deelnemers een andere mening hebben is behoorlijk groot.

Naast de representativiteit heb ik persoonlijk ook zo mijn twijfels bij de validiteit van de enquête, de kwaliteit: is op de juiste manier gemeten wat je wilde weten? Ik heb de vragenlijst zelf ook ingevuld en kon het niet nalaten om bij meerdere vragen commentaar te leveren. Naar mijn oordeel was een aantal vragen niet goed gesteld, bijvoorbeeld suggestief of onvolledig. In de enquête kwamen in mijn optiek niet alle specifieke aspecten die een rol spelen naar voren.

Kortom: De resultaten van de enquête van Dorpsbelangen kun je in twijfel trekken en als je er waarde aan hecht, zegt de uitslag sowieso alleen iets over 614 inwoners uit onze gemeente. En als je dan de rekensom doortrekt, en stelt dat 74% een zelfstandig voortbestaan van de gemeente wenst, realiseer je dan, dat dit aantal nog geen 2% van de inwoners vertegenwoordigt. Tja…

Saskia Luijer
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief