WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Baggeren in Loosdrecht
Loosdrecht, ma 5 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Gemeente Wijdemeren gaat in een breed samenwerkingsverband de Loosdrechtse Plassen en legakkers langs de Loosdrechtse Plassen opknappen.

persbericht

Proefproject opknappen Loosdrechtse Plassen

Gemeente Wijdemeren gaat in een breed samenwerkingsverband de Loosdrechtse Plassen en legakkers langs de Loosdrechtse Plassen opknappen. In dit proefproject worden begin 2016delen van de Loosdrechtse Plassen gebaggerd. Het gebaggerde veenslibwordt gebruikt voor het herstel van de legakkers.

Het overvloedige veenslib in de Loosdrechtse Plassen zorgt al enkele jaren voor hindervoor recreanten, slechte bereikbaarheid van havens, gering doorzicht, hogefosfaatconcentraties in het water, slechte waterkwaliteit en een continue toename vande hoeveelheid veenslib in de Plassen.

Door te baggeren wordt het overtollige veenslib weggehaald. Het gebaggerde veenslib wordt gebruikt voor de legakkers langs de Muyeveldse Wetering en in een later stadium voor de Kievitsbuurten. De desbetreffende legakkers zijn eigendom van het Plassenschap Loosdrecht. Deze legakkers verliezen geleidelijk land door wind en golfslag. Met deze oplossing wordende problemen van het overvloedige veenslib in de Plassen en de problemen waar de legakkers mee kampen, aangepakt.

Samenwerking

Dit proefproject is een uniek samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht, gemeente Stichtse Vecht, waterschap AGV, Plassenschap Loosdrecht, bewonersvereniging Belp en de jachthavens, verenigd in de Hiswa. Detotale kosten van dit proefproject worden geschat op 1.500.000 euro, waarvan gemeente Wijdemeren 180.000 euro bijdraagt.

Waarde van gebied

Door het herstellen van de natuur, wordt de cultuurhistorische en recreatieve waarde van het gebied verhoogd.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief