WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Pianoforte in Het Jagthuis
Horstermeer, ma 5 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In het weekend van 9-11 oktober vindt in het Jagthuis voor de derde keer een pianoforteweekend plaats.

persbericht

Pianoƒorteweekend in Het Jagthuis

In het weekend van 9-11 oktober vindt in het Jagthuis voor de derde keer een pianoforteweekend plaats. Op het programma staan concerten in het teken van 200 jaar koninkrijk. Gedurende het weekend worden twee verschillende pianofortes bespeeld.


Het Jagthuis

Al veertien jaar lang organiseert het Jagthuis met succes kamermuziekconcerten in een prachtige, rustige ambiance. Met de serie theeconcerten op de zondagmiddag is het allemaal begonnen. Al spoedig volgde het JagthuisFestival, kwam er een A-serie voor amateurs en werd de Vrijdagavondconcertserie gestart. Staat bij het JagthuisFestival de 20e eeuwse kamermuziek centraal, met het pianoforteweekend gaat het om de kamermuziek van rond 1800.

Kan die piano ook wat zachter?

Soms horen we op een concert iemand zeggen: kan die piano ook wat zachter? De piano overstemt de andere musici en de balans raakt zoek. Vaak is dan niet de pianist maar het instrument de schuldige. Op het programma staan dan werken van 200 jaar geleden, met een beetje geluk zijn de violen en de cello ook al een eeuw of meer oud, maar de piano is hoogglanzend zwart gemaakt in en voor de 20e eeuw.

Piano's zijn sinds de tijd van Mozart steeds luider geworden. Dat was nodig omdat het grote publiek sinds de Franse revolutie en masse naar concerten ging. Er kwamen grotere zalen, grotere orkesten en alles moest luider. Dat ging ten koste van het detail. Mozart en zijn tijdgenoten componeerden sprekende muziek: dat betekent goed gearticuleerde muzikale frases met een helder begin en een helder einde. De Weense piano's uit die tijd waren daarvoor gemaakt: een zeer fijn en licht mechaniek dat supersnel reageert op de vingers, een korte en heldere toon waarmee het goed articuleren is. De moderne piano heeft een sterke, langere toon, die eindeloos door kan zingen. Ideaal voor romantische muziek, maar zo'n piano ontneemt ons het zicht op de finesses van de klassieke muziek.

Nu de herfst is begonnen willen we het publiek de kans geven om de wereld van de klassieke muziek te leren kennen op instrumenten die wat minder luid zijn, en die de nuances in klassieke kamermuziek naar voren brengen op een manier die op een moderne piano onmogelijk is. Daarom is oktober pianoforte maand. Het pianoƒorteweekend in het Jagthuis biedt u een zeldzame kans om twee verschillende Weense piano's te horen, bespeeld door pianisten die op dit terrein zijn gespecialiseerd. Er is kamermuziek in verschillende bezettingen, de interactie tussen piano en anderen brengt kleur in deze dagen.

Vrijdagavond speelt Kaoru Iwamura een Turkse mars (M. Haydn), muziek van de slag bij Waterloo (Wilms), variaties op ‘God save the king’ (Beethoven). Hebt u wel eens een trommel op de piano gehoord? Kaoru zal het demonstreren terwijl verteller Guy Sonnen begeleidende teksten voordraagt. Zaterdagavond wordt een Weens feestje nagespeeld: componisten Vanhal, Ditters von Dittersdorf, Haydn en Mozart speelden destijds samen kwartet. Van hen hoort u nu pianokwartetten en twee trio’s, uitgevoerd door Christina Scott Edelen op pianoforte, violist Antonin Rous, altvioliste Suzan Rous en celliste Irene van den Heuvel. Zondagmiddag komen sopraan Francine van der Heijden en pianofortespeelster Ursula Dütschler met het programma ‘Op weg naar het koninkrijk’. Verhalen, liederen en muziek rond het koningshuis van onder meer Mozart, Belle van Zuylen, Hummel, Ruppe en Spontini.

Het pianoƒorteweekend in het Jagthuis biedt een unieke kans om in korte tijd twee verschillende instrumenten te horen, in verschillende bezettingen. Er is eten voor wie op tijd inschrijft en gelegenheid om de musici te spreken.

Kunt u na drie dagen de klank van de pianoforte niet loslaten, dan kunt u in de week erna weer terecht op het pianofortefestival in het Geelvinck Hinliopen huis (www.geelvinckfestival.nl) waar bijvoorbeeld een concours voor jong pianoforte talent plaatsvindt.

Programma in het kort

Vrijdag 9 oktober 2015
19.00 u    vegetarische tweegangen maaltijd
20.15 u    Oorlog en Vrede, concert door Kaoru Iwamura (pianoforte) en verteller Guy Sonnen (op een Fritz-pianoforte, ca 1813)

zaterdag 10 oktober 2015
20.15 u    Vier kwartetgenoten, concert door Christina Scott Edelen op pianoforte, violist Antonin Rous, altvioliste Suzan Rous en celliste Irene van den Heuvel (op een pianoforte van Walter uit 1810)

zondag 11 oktober 2015
15.30 u    Op weg naar het koninkrijk, concert door Ursula Dütschler pianoforte, en Francine van der Heijden sopraan (op een pianoforte van Walter uit 1810)

Prijzen en informatie

passe-partout voor 3 concerten: € 45
concert vrijdag € 15,00
maaltijd met concert (vrijdag): € 30
concert zaterdag, zondag: € 17,50
concert, onder de 30 jaar: € 10,00

0294-252609: mondelinge toelichting
stal@jagthuis.nl: schriftelijke toelichting
www.jagthuis.nl: reserveren kaartjes, volledig programma + alle informatie en routebeschrijving naar Het Jagthuis
NL31ABNA0434694541: bankrekening voor het betalen van kaartjes
locatie: Het Jagthuis, Middenweg 88, 1394 AM Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief