WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bospark Vernaggelen
's-Graveland, ma 16 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Mevrouw A.M. de Wit schreef een vervolg op haar eerste ingezonden stuk met kritiek op het onderhoud dat Natuurmonumenten op de buitenplaatsen pleegt.

ingezonden brief

Vervolg Bospark/bos vernaggelen

‘Natuur’monumenten hadden van de week zeker twee mensen in donkerblauwe uniformen met een gouden embleem op de mouw bij het hakken van bomen geplaatst.

Ze hebben beide ver staande dikke grote bomen omgehakt, dito vijf van het driehoekige stuk gras gelegen tussen het pad naar Hilverbeek en het voormalige paadje naast het watertje, wat  wijd genoeg is gemaakt om het groot materieel langs te laten rijden. Dat is door  het hele bos zo. Daardoor beschadigde bomen? Ook weg! Want door het hele bos wordt nu her en der gekapt, en niet zo zuinig ook Rectificatie over het aantal bomen van vorige week; het waren alleen al op het kleine stukje 100 bomen.  Reken op 1000.

Zoals het zich nu laat aanzien komt er meer breedpad dan boom. En ze gaan snel! ‘Natuur’monumenten. Het dekt de lading niet. Monumentaalnatuurvernaggelen, past beter. Strakjes komen er ook nog huizen.
‘N’M is van markering overgestapt van een roze stip naar een groene ring rond de stammen, e.v.met groot kruis. Zonder markering hakt men eveneens bomen om.

Behalve bij een boom aan de andere kant van het bos, (voor een leek ziet hij er wellicht ziek uit), zit sinds het begin van de week een niet te missen grote roze vlek.

De gevelde bomen worden door het bos helemaal naar de Meentweg afgevoerd, ver van de velplaats. U mocht ze eens tegenkomen anders. En ze nemen te veel plaats in.
Van de tweelingbomen die ongeveer vier jaar geleden gelijktijdig omgingen bleef van beide een nagenoeg even groot stuk stam staan. De een leeft; er groeien takjes met blaadjes aan. Deze heeft een blauwe stip gekregen. De dode niets.
Toch iets typisch kenmerkends voor ‘Natuur’monumenten; als iets dood is hoeft het niet weg, als iets mooi is of uniek, moet het zeker weg.

Aan de donateurs van de kaalslag is verteld dat ze betalen voor een opknapbeurt, wat grotendeels door vrijwilligers al gedaan is (opgeschoten scheuten snoeien). Ja, er staan ook markeringen op pas gesnoeide bomen. Over het watertje bij de kaalslag bij Hilverbeek komt een bruggetje i.p.v. aarden pad. De provincie heeft het water op Hilverbeek getest, het viel tegen. Het water heeft ook te weinig doorstroming.
Er wordt  verderop een bruggetje weggehaald, wat verplaatst, en nog véél bomen meer gaan er aan als het aan ‘N’M ligt.

En er komt geen boom voor terug.

Vele positieve reacties heb ik gekregen op het Bospark/bosvernaggel artikel. En ga vooral zo door.

Hélp dan! Stop wat lef in uw donder en help mee; samen sta je sterker, en misschien gebeurt er dan eindelijk wat goeds.  Twitter, stelde een mede bosganger voor (‘k heb het zelf niet), maar voel u geroepen en gá ervoor.

A.M. de Wit

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief