WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Schoolschaaktoernooi
Wijdemeren, ma 16 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vrijdag opende burgemeester Martijn Smit het Schoolschaaktoernooi van de basisscholen in Wijdemeren.

ingezonden bericht

Nieuwkomers domineren bij Schoolschaaktoernooi

Ieder jaar doen een kleine 100 kinderen mee aan het schoolschaaktoernooi voor de Wijdemeren. En vaak doen scholen jarenlang mee om dan ineens een keer een jaar of meer jaren over te slaan, dat heeft ook deels met het continurooster te maken. Tja, als we daarmee rekening zouden houden dan betekent dat dat we toernooien over diverse middagen zouden moeten gaan verdelen en dat kunnen we niet van de scholen en kinderen verlangen.

Zo deden dit jaar de Sterrenwachter en OBS de Linde, waar het toernooi werd gehouden, niet mee. Maar, na jaren lang scholen benaderd te hebben die elk jaar weer nee zeiden waren er dit jaar toch weer twee scholen die het ontstane gat opvulden, de Terpstraschool uit Loosdrecht en de Joseph Lokin uit Ankeveen. Door laatstgenoemde school hebben nu uit alle dorpskernen kinderen de weg naar dit jaarlijkse schaakfeest weten te vinden.

Na de opening door de Burgemeester, Drs. M. Smit, die aan bord 1 van de Warinschool, de kampioen van vorig jaar, de openingszet verrichtte, e2-e4, barstte het schaakfestijn in al zijn voegen los. Was het eerst een groep kinderen die lawaai maakten, nu kon je de ouders horen praten, de kinderen waren muisstil en geconcentreerd. Al snel klonk wel het schaakmat door de ruimtes, de herdersmatten waren weer niet op de vingers van één hand te tellen.

Er werd gespeeld in 4 poules van 5, wat een soms wat lastige indeling opleverde, maar alles verliep toch redelijk soepel. De 4 beste teams zouden zich plaatsen voor de finale, maar mocht er nu een team zijn dat er ook dichtbij zat dan zou die ook geplaatst zijn voor de finale, want tenslotte willen we de allerbeste teams afvaardigen naar de regionale finales in Amersfoort.
In Poule 1 was dat al meteen het geval, het derde team van de Joseph Lokin werd hier met 8 matchpunten eerste, verrassend genoeg speelden ze in de laatste ronde gelijk tegen het vierde team van de Regenboog uit Kortenhoef die zo zijn enige matchpunt pakte. Verder werd er één matchpunt afgestaan aan het eerste team van de Terpstraschool die met 7 matchpunten wel heel dicht tegen de poulewinst aanzat. Reden om hen ook door te laten gaan naar de finales. Beide teams hadden ook 13 bordpunten gesprokkeld.

In Poule 2 was het eerste team van de Joseph Lokin veruit de sterkste, zij wonnen al hun wedstrijden, 10 bordpunten en 17 matchpunten, voor de overige teams was er geen beginnen aan. Er waren toch nog wat onduidelijkheden in deze poule, zo dacht Rinse dat je de koning mocht slaan. Daar de stukken al weer in de beginstelling waren opgezet moest de partij opnieuw gespeeld worden, Rinse won alsnog.
In poule 3 verdedigde de Warinschool met verve zijn titel, door met 9 matchpunten en 17.5 bordpunten eerste te worden. Maarja, ze moeten de finale nog winnen en dat zal dit jaar geen makkie worden met de sterke teams uit andere poules erbij.

Poule 4 werd gedomineerd door de St. Antonius 2, zij wonnen al hun wedstrijden. Maarja, wat wil je wanneer er al kinderen in dat team zitten die de diploma\'s van stap 1 en 2 in hun bezit hebben. Hoewel stap 1 puur de basis is wordt het in stap 2 al een heel stuk ingewikkelder, met penningen dubbele aanvallen en mat in 2.

Op 25 november om 14.30 start de finale, dit keer weer in Nederhorst den Berg, twee teams van de Joseph Lokin, het team van de Warin, de St. Antnius en de Terpstra strijden dan om het regionaal kampioenschap. Het gaat spannend worden.
Dank aan de assistenten, Gabri van de Schootbrugge en Johan Verburg, en aan alle sponsoren, Oogmerk Briljant, Berko, Kindercastingburo The Kids, De Drie Dorpen, Uitgeverij de Arend, Smallenburg verf en behang, Kantoorboekhandel CW\'76, Rijwielhandel W. de Jongh, en Rijwielhandel Roan.

Tot slot is Schoolschaak Wijdemeren nog op zoek naar een vrijwilliger die 1-2 uur per jaar wil helpen met het onderhoud aan de webpagina, http://schoolschaak.tk. Het gaat dan o.a. om foto\'s naar film om te zetten, sponsoren toevoegen of verwijderen etc. Voor meer info: 06-12194831. Belangrijk is dat u redelijk handig met computers bent en eventueel programmatuur in uw bezit heeft waar we gebruik van kunnen maken.

Patrick Kreuning

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief