WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Strafkolonie Veenhuizen
Loosdrecht, ma 9 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op woensdag 18 november geeft Ties Grijpstra in De Bibliotheek vestiging Loosdrecht een themaochtend over de strafkolonie Veenhuizen.

persbericht

Strafkolonie Veenhuizen

Op woensdag 18 november wordt er van 10.00-12.00 uur in De Bibliotheek vestiging Loosdrecht een themaochtend door Ties Grijpstra gegeven over de strafkolonie Veenhuizen.

Ties Grijpstra, ex inwoner van Veenhuizen, zal deze ochtend vertellen over de strafkolonie Veenhuizen.
In de 18e eeuw werden in het moerasgebied van Drenthe gestichten gebouwd voor landlopers en zwervers uit de grote steden met als bedoeling hen op te voeden. In de 19e eeuw werd dit een gesloten gemeenschap met meerdere gevangenissen, waar buitenstaanders niet welkom waren.

Door zelfwerkzaamheid droegen de gedetineerden bij aan de zorg voor alles in de gemeenschap, terwijl er voor de bewakers allerlei faciliteiten waren. Vanaf 1984 is het terrein openbaar cultureel erfgoed. De rol van de huidige drie gevangenissen is nog steeds groot. In het boek van Susanna Jansen, Het Pauperparadijs, maar ook in de boeken van Mariet Meester, zoals Hollands Siberië, wordt het leven in Veenhuizen uitvoerig geschetst.

Iedereen is van harte welkom op deze ochtenden! De toegang is vrij.

Als u wilt mee - denken over, mee – organiseren van, of gastheer of – vrouw wil zijn op deze ochtenden meld u dan aan bij de balie in Loosdrecht of stuur een mailtje aan wijdemeren@debibliotheek.org

Op deze ochtenden is er altijd iemand van Seniorweb aanwezig om u te helpen bij vragen over de PC, tablet, e-reader of smartphone.

De inloop- en themaochtenden worden gehouden iedere 1e en 3e woensdag van de maand. Kijk voor data en meer informatie op www.debibliotheek.org als u geïnteresseerd bent in de thema’s.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief