WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio-lezing: Twijfel en Keuze
Kortenhoef, ma 9 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 15 november organiseert de Oecumenische Streekgemeente i.s.m. VUvereniging in het Oude kerkje aan de Dijk in Kortenhoef weer een Nescio-lezing annex koffieconcert.

persbericht

Twijfel en Keuze in Bijbelse personages en theologie

Op 15 november 2015 organiseert de Oecumenische Streekgemeente i.s.m. VUvereniging in het Oude kerkje aan de Dijk in Kortenhoef een Nescio-lezing annex koffieconcert onder de titel ‘Twijfel en Keuze in Bijbelse personages en theologie’ door Prof. Matthias Smalbrugge.


Prof. Matthias Smalbrugge.

Twijfel? We komen het elke dag tegen en vaak in positieve zin. Want wie twijfelt, heeft keuze. En keuzen, dat is een luxeprobleem. Toch wordt het woordje 'twijfel' vaak niet zo positief beleefd. 'Ik twijfel', zeggen we, en dan bedoelen we dat we even op een dood spoor zitten, niet weten wat te doen. Sterker, dat we ergens van afzien. Augustinus heeft zich met de beide aspecten van de twijfel beziggehouden en wel op existentieel niveau. Hij vertaalt twijfel als een probleem van onze wil en die wil klinkt wel erg beslist en besloten, maar is erg vaak verdeeld. ik wil het een en het ander en beide momenten spreken elkaar tegen. Hoe kom ik daar uit en wat zegt het over mij? Waarom wil ik niet gewoon één ding, maar wil zowel het een als het ander? Denk aan je dromen. Waarom wil je in je droom wat je overdag niet wilt? Wie is dan degene die wil wat hij 's nachts droomt? Jijzelf? Heeft die innerlijke verdeeldheid een oorzaak in mijzelf of ligt die buiten mij?

In zijn spoor bewoog zich de middeleeuwse theoloog Abélard. Die de twijfel als innerlijke verdeeldheid onderkende, maar het weer toespitste op de manier waarop wij dingen leren kennen. Iets kan zus of zo zijn en aan mij is het om de keuze te maken. Althans, voor zover het zaken buiten mij betreft. Als het om mijzelf gaat, dan ligt het complexer. Ik kies voor ambitie, maar ook voor harmonie, voor gezinsleven. Ik kies voor geloof, maar ook voor ongeloof. hoe voorkom je op dat vlak verlamming en maak je van de twijfel weer het vitale instrument van keuzen die je verder brengen?

Over Matthias Smalbrugge

Matthias Smalbrugge is bijzonder hoogleraar Europese Cultuur en Christendom aan de Vrije Universiteit Amsterdam en predikant van de Protestantse Gemeente in Aerdenhout. Hij schreef diverse werken waaronder Wijsheid van Augustinus en Een godvergeten crisis.

Het thema Twijfel en Keuze

Twijfel wordt in de Van Dale omschreven als een toestand van onzekerheid, gebrek aan vastheid t.a.v. hetgeen te doen of te geloven is. Keuze als de daad van kiezen, dat op zijn beurt omschreven kan worden als bij een gegeven aantal mogelijkheden zich tot één daarvan bepalen en beperken. Twijfel zien we in de geschiedenis bij allerlei personen: te denken is in de context van de Bijbel aan de twijfelende Thomas. En bij de filosofen aan Descartes - ook wel de vader van de moderne filosofie genoemd - die op zoek naar de waarheid besluit om aan alles te twijfelen. Twijfel kennen we allemaal, de een wellicht wat meer dan de ander. Twijfel komt ook meer naar voren naarmate er meer te kiezen valt. Speelt dat niet in onze maatschappij, waar tezelfdertijd van ons vaak wordt verlangd dat we een duidelijke en gemotiveerde keuze maken?

Trio Cortado


Trio Cortado.

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door het Trio Cortado, bestaande uit: Hannah de Witte (fluit), Arthur Klaassens (hobo) en Jasper Grijpink (klarinet).

Zij spelen voor de lezing:

J. S. Bach preludes en fuga’s uit Das Wohltemperiertes Klavier
C. Debussy preludes

En na de lezing:

M. Ravel prelude en menuet
F. Couperin Concert Royaux nr.1

CV Trio Cortado

Het Trio Cortado bestaat uit fluit, althobo en basklarinet en is in 2012 opgericht. Hannah de Witte, Arthur Klaassens en Jasper Grijpink hebben al voor de oprichting van Trio Cortado veel met elkaar samengespeeld in allerlei verbanden, van het orkest van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag – waar ze alle drie gestudeerd hebben – tot het Longinuskwintet, een blaaskwintet.

De combinatie van fluit, althobo en basklarinet is uniek. Door deze bezetting kan met drie blazers een klassieke hoog-midden-laag-stemverdeling bereikt worden. Dit geeft het Trio de mogelijkheid veel verschillende muziek te spelen. Meesterwerken uit de klassieke tijd (Bach, Beethoven, Mozart) worden afgewisseld met repertoire dat origineel voor deze bezetting is geschreven door bijvoorbeeld Malcolm Arnold en met moderne werken van onder andere Elliot Carter. Daarnaast is in augustus 2013 'Slot Machine' van Christiaan Richter in première gegaan. Dit is het eerste stuk dat speciaal voor Trio Cortado is gecomponeerd. In het najaar van 2013 was een nieuwe compositie van Leonard Evers voor het eerst te horen.
De leden van het Trio bewerken een groot deel van het repertoire dat ze spelen zelf. Dit geeft ze de mogelijkheid om de stukken heel specifiek te laten aansluiten op hun eigen spel. Het repertoire zit daardoor als gegoten!

Informatie

Datum: 15 november 2015
Tijd: 11:00-12:15 uur
Locatie: Oude Kerkje, Kortenhoefse Dijk 168, Kortenhoef
Toegang: € 8,- kinderen gratis
Website: www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief