ingezonden brief
Stippen Verzamelen
Vanmorgen ben ik weer roze stippen van bomen in landgoed Hilverbeek wezen halen. Deze stipjes betekenen dat de bomen omgezaagd worden. Dit omdat er op een briefje staat dat er ooit een parkje met een doorkijkje was.
Meer dan 30 bomen, waaronder hele grote, zijn aangestipt; ook op heel andere plekken. Dus het zal een behoorlijk grote vreemde doorkijk wezen.
De boswachter die mij betrapte was heel vriendelijk, en vroeg mij naar mijn mening, want daar is volgens hem 'Natuur'monumenten in geïnteresseerd. Op mijn vraag wat er nu met die meningen gedaan wordt? Boswachter-" Men legt het eigen beleid uit, wijkt er niet vanaf, noch past men het aan."
Ons gesprek ging grofweg als volgt;
Boswachter-'Die bosjes daar hebben we weggehaald, die laatsten laten we staan voor de privacy van de bewoners van Hilverbeek". Hij repte geen woord over de eekhoorns die je daar steevast zag heen en weer zag roetsjen tussen de bosjes en de bomen, waarvan juist die op de kapnominatie staan.
Het is gedaan(bosjes grotendeels weg). Een mooie doorkijk. Maar de eekhoorntjesboom en de bomen die verderop langs het beekje staan waren/zijn op een enkeling na aangemerkt (geweest) voor kappen. 'Natuur'monumenten wil dit doorzetten. Zelfs voor een paar dikke bomen aan de andere zijde ver van het pad af, niets met een 'doorkijkje' uitstaande hebbend. Vreemd; haal je een stip van de boom, zit die daar de volgende keer niet meer, maar wel op de dichtstbijzijnde boom meters verderop.
Boswachter-"Dat weet ik niet, twee collega's van mij zetten die stippen. We willen het pad open hebben langs de beek, daarvoor moeten al die bomen weg. We hebben het landgoed sinds 1934, en nu het een rijksmonument is kunnen we er wat aan doen. Het is geen bos, het is eigelijk een park. Maar het valt mee hoor, wat we hier doen."
Meer dan 30 bomen vernietigen, waaronder ''eeuwlingen' is 'meevallen'?
Boswachter-" Generaties na ons hebben daar profijt van."
Zeker is dat niet, en wat hebben wij daar nu aan?
Hoe zit dat met die dikke grote boom ver van de doorkijk en het pad? We lopen er naar toe. We praten nu over bomen met een diameter van meer dan 30 cm. en zeker 15 'a 20 meter hoog. Nu heb ik bilijkbaar onduidelijk gewezen, want de boswachter begon de noodzaak van het weghalen van een boom uit te leggen die gelukkig niet met een stip aangemerkt is geweest. De bomen waar het om ging waren niet tegelijk aangestipt geweest; na het wissen van een stip op de boom is hij gelukkig niet wederom op dezelfde boom geplaatst, maar helaas wel op de dichtstbijzijnde boom meters verderop.
De vriendelijke verdediger van zijn broodheer is een volhouder;
Boswachter-"Die bomen kunnen elkaar verstikken." (argument in eerste instantie ook gebruikt voor doorkijk)
-"Hoe? Ze staan ver uit elkaar."
Boswachter-" Deze heeft een dubbele kroon, die zou ooit takken kunnen gaan verliezen, en die andere groeit bovenin scheef omdat hij ooit overschaduwd is geweest."
Maar na die zomerstorm dit jaar, die hevig heeft huisgehouden onder de bomen hebben deze door te blijven staan hun bestaansrecht duidelijk goed verdedigd.
Boswachter-"Ja maar als een boom omvalt, en zwaar gaat leunen tegen een andere.."
Precies dat is gebeurd na een storm een aantal jaar geleden, en destijds heeft 'Natuur'monumenten verklaard dat de ene boom leunend tegen een gezonde jaren zo kon blijven leunen/hangen.
En de 'Geliefden" op het grote pad die toen om zijn gegaan?
Boswachter-"Zonde! Jammer..."
Uw collega's destijds vertelden dat ze het al jaren hadden zien aankomen. Er is nooit iets gedaan om het omvalgevaar te minimaliseren Dit is wel gedaan voor een zwaar over het beekje hellende boom (ook aangestipt). Deze is vernuftig gestut. Dat was toen om de 'natuurlijke look' te bevorderen, zoals in de natuur..
Inmiddels heb ik hulp gekregen van een aardige 'ijsvogel'meneer uit Hilversum, met wie de boswachter een afspraak had over het aanmerken van bomen die mogelijk ijsvogelgebied zijn. Overigens zat er ooit een ijsvogel bij met 'meertje' van Schaep en Burgh. Sindsdien hebben daar landschapsarchitecten huis gehouden, wat over het algemeen niet als mooi en/of passend ervaren is, zelfs niet door verschillende medewerkers van 'Natuur'monumenten zelf.
Boswachter-"Maar de cultuur is 'in', daar ligt momenteel erg de nadruk op. De landgoederen zijn nu rijksmonument en er is achterstallig onderhoud, daar wordt nu wat aan gedaan." Wijzend op de beginnende kaalslag.
Doorkijken maken is geen bosonderhoud en wispelturig bomen om laten zagen is vernaggelen van het bos. Daar nam de boswachter aanstoot aan. Hij vond het beroepsmatig pijnvol dat ik over vernaggelen sprak. Op mijn weerwoord dat dit voor die bomen wel vernaggelend is, klampte hij zich gekscherend rond een boom; "Praat met mij." Heel Prinses Irene.
Toch is volgens des boswachter's zeggen 'Natuurmonumenten zeer geïnteresseerd in onze mening". Nu dan; loop in het bos rond en spreek mensen aan. De meesten uit de omgeving hebben hun lidmaatschap opgezegd met vermelding, en voornamelijk vanwege het kaalslagbeleid, Leeuwenlaan incluis. Bij 'Natuurmonumenten' wordt dit namelijk nauwelijks gelezen, laat staan geregistreerd. Een buurman van mij kreeg na opzegging een bericht waarin hij werd gecondoleerd met zijn overlijden. Hij schrok zich dood (figuurlijk).
Er kwam inmiddels een mevrouw langs met twee hondjes. De daad bij het woord voegend sprak ik haar aan over deze pas begonnen nieuwe kaalslag. Te laat zag ik dat ze maar een hond had aangelijnd. Sorry, mevrouw. Ze schrok toen de boswachter zich omdraaide en ze zijn embleem zag. Ze was het gelijk met hem eens, en weglopend hoorde ik haar kirrend antwoorden;' O ja, en dan weer nieuwe jonge boompjes aanplanten..'
De landgoederen zijn nu in deze tijd rijksmonument geworden. Laat het bos zoals het er nu uitziet. Het is prachtig zoals het is. Kaalslag is een modegril die sneller voorbijgaat dan de natuur zich kan herstellen. Wees verstandig. En denk is even in hoeveel geld er wordt bespaart; geen uitgaven om bomen om te zagen, geen geld nodig voor parkonderhoud, wat financieel veel meer vergt dan bosonderhoud.
Noot van de 'ijsvogelmeneer'; LET OP!; 'Natuur'monumenten aanschieten helpt niet, Maar de 'Natuur"monumenten Districtscomissie helpt.
En; " Het was ooit een park/is een park' is een van de grootste excuses om een kaalslag te leveren ( zie bv Anna's Hoeve Hilversum).
A.M. de Wit
Kortenhoef |