WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren is Duur
Wijdemeren, za 28 maart 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster vergeleek de tarieven die Wijdemeren de burger berekent met die van Hilversum en SWW. Dat viel knap tegen. Wij wonen in een dure gemeente is zijn conclusie.

Update 29-3-2015, 13.44: Harry Hovens uit Hilversum rekent voor dat Cor Koster in onderstaand stuk een rekenfout heeft gemaakt.
Hij schrijft: Het verhogingstarief van de WOZ van Hilversum klopt volgens mij niet.
In 2014 betaalde ik op basis van een WOZ-waarde van € 217000= € 211,35 zijnde 0,0973968 %. Voor 2015 werd de WOZ-waarde gesteld op € 215.00. Het bedrag werd echter € 218,01. Dit is 0,1014 % van de WOZ-waarde. Volgens mijn berekening is dit een stijging van 3,75 % en niet van 1,4 zoals de vergelijking geeft.

We leggen de vraag aan Cor Koster voor.

Update 1-4-2015, 11.25: Lia Moote merkt op dat in het overzicht van Cor Koster staat dat Widemeren geen kwijtschelding van rioolrechten heeft. Dit is onjuist.

Update 2-4-2015, 12.46: Cor Koster schrijft: "Lia Moote heeft het mis met haar opmerking dat de gemeente wèl kwijtschelding van rioolrechten geeft. Rioolrechten worden niet genoemd bij de belastingen die in Wijdemeren kwijtgescholden kunnen worden in de ‘Programmaverantwoording en Jaarrekening 2013’, blz. 102. Kwijtschelding wordt onder bepaalde omstandigheden alleen verleend voor de hondenbelasting en de afvalstoffenheffing."

Na deze derde update stoppen wij met de reeks. Red. WWK.

Cor Koster

Lokale Lasten 2015

Wonen we eigenlijk in een dure plaats, in Wijdemeren? Het antwoord is ronduit ’ja’. Burgers betalen veel meer aan gemeentelijke heffingen dan in de omringende gemeenten. Waarom? Omdat de gemeenteraad zit te slapen als de tarieven worden vastgesteld.

De deze week gepubliceerde ‘Atlas van de Lokale Lasten 2015’ zet alle lokale tarieven op een rijtje. Ik heb de kerncijfers voor Wijdemeren, Weesp, Hilversum en Stichtse Vecht naast elkaar gezet en dan blijken er grote verschillen te zijn, vrijwel allemaal ten nadele van de burgers in Wijdemeren. Ook de percentuele verhogingen vergeleken met vorige jaar verschillen erg. Bij ons is het OZB-tarief 8,6% omhooggegaan, in Weesp 1,8%, in Hilversum 1,4% en in Stichtse Vecht is het met 0,5% gedaald. De rioolheffing voor een éénpersoonshuishouden is hier €283 en in Stichtse Vecht €168.
Het hebben van een hond kost €75 voor één exemplaar, in Weesp kost ’t niets. Voor een uittreksel uit het bevolkingsregister betaal je in Wijdemeren €15,85, in Weesp minder dan de helft. Een ook een vergunning voor bijvoorbeeld woninguitbouw is hier veel hoger dan in de omringende gemeenten.

Woonlasten

De woonlasten (OZB, reinigingsheffing en rioolheffing) zijn voor een meerpersoonshuishouden bij ons €993, in Weesp €688, in Hilversum €708 en in Stichtse Vecht €789. Wij betalen dus ruim 300 euro meer dan Weespers. We hebben ook percentueel te maken met een veel grotere verhoging. Landelijk is er een beperkte stijging van 1,7%. In Wijdemeren is dat 7,3%, bij éénpersoonshuishoudens zelfs 7,8%. In de buurgemeenten is dat voor Weesp 0,6%, voor Stichtse Vecht 1,3% en in Hilversum is er zelfs een verlaging van 5,6%. Het kan dus goedkoper.

Hamerstuk

De tarieven voor Wijdemeren zijn vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 18 december 2014. Het was daar een hamerstuk; niemand had enig commentaar. Gek eigenlijk, want het gaat toch om forse bedragen die je de burger vraagt te betalen. Op de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen van 4 december 2014 werd er een kwartier over gesproken, en dat ging over 11 gemeentelijke belastingen, waaronder niet alleen de onroerende-zaakbelastingen 2015 maar ook de lijkbezorgingsrechten en de watertoeristenbelasting. Een kwartiertje met een paar onzinnige vragen en en nog onzinniger antwoorden en toen was men klaar. Hamerstuk.

Geen enkele fractie, geen enkel raadslid vroeg waarom wij 7,3% MEER moesten gaan betalen terwijl men in Hilversum met 5,6% MINDER toekan. Niemand die wees op het idiote van het hebben van hondenbelasting. Niemand die vroeg waarom de reinigingsrechten bij ons hoger moeten zijn dan bij de buren. Niemand die over de gemeentegrenzen heenkeek en de moeite nam om de ‘Atlas van de Lokale Lasten’ van vorige jaren te raadplegen om te kijken of we een beetje in de pas lopen met andere gemeenten. 

De raad zat te slapen. Uit ben je, met zo’n gemeenteraad.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster
foto
Douwe van Essen
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief