WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
DB biedt Eindverslag aan
Wijdemeren, za 28 maart 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Afgelopen donderdagavond bood Liesbeth Siderius (DB) voorafgaand aan de raad het eindverslag inzake de door DB uitgevoerde enquête zelfstandigheid aan.

De uitslag van de enquête is min of meer zoals DorpsBelangen die al vooraf verwachtte. Een grote meerderheid (76%) van de Wijdemeerders die de enquete invulden (614) is voor zelfstandigheid van Wijdemeren. Dertien procent is tegen behoud van zelfstandigheid en 10 % heeft er geen mening over.

Als er dan toch gefuseerd moet worden, dan kiest eenruime meerderheid voor Weesp, al dan niet aangevuld met de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht (Loenen, Breukelen en Maarssen). Een enkeling wil 's-Graveland afscheiden van de rest van Wijdemeren en overdoen aan Hilversum, omdat volgens hem (of haar) de grens van het Gooi in het midden van de 's-Gravelandse Vaart ligt tussen de veendorpen Ankeveen en Kortenhoef en 's-Graveland.


Burgemeester Martijn Smit ontvangt het eindverslag uit handen van Liesbeth Siderius.

Het eindrapport werd aangeboden door Liesbeth Siderius, die vanaf de verkiezingen in maart vorig jaar deel uitmaakt van het bestuur van DorpsBelangen, nadat zij de VVD vaarwel had gezegd. Zij uitte forse kritiek op de huidige coalitie van CDA, VVD en PvdA/GL, omdat die volgens haar het voorstel aan de provincie om te fuseren met Hilversum deed zonder dat dat onderwerp in de campagne ter sprake was geweest, zonder dat enig verkiezingsprogramma repte over fusie of herindeling en zonder dat de bevolking voorafgaand aan dat voorstel er over geïnformeerd was.

Aanbevelingen DB

De aanbevelingen van DoprsBelangen aan de gemeenteraad zijn de volgende:

  • Respecteer de mening van de inwoners van Wijdemeren. Uit deze enquête blijkt de overduidelijke wens om als zelfstandige gemeente zo lang mogelijk te blijven bestaan.
  • Communiceer helder en tijdig met de inwoners van Wijdemeren over de gang van zaken en de te nemen stappen. Ook als er geen besluiten, maar wel ontwikkelingen zijn te melden.
  • Onderbouw uw stappen in alle openheid met goede en steekhoudende argumenten.
  • Toon aan waarom eventuele schaalvergroting noodzakelijk is.
  • Houd een open blik voor nieuwe argumenten en ontwikkelingen. Fusiegemeenten hebben tot nu toe bijvoorbeeld geen financiële voordelen opgeleverd.
  • Schrijf samenwerking met Stichtse Vecht en Weesp niet zo maar af.
  • Blijf dus flexibel in uw overleg. Het belang van Wijdemeren moet altijd voorop staan.
  • Mocht een fusie niet anders kunnen, verdeel deze gefundeerde beslissing minstens over twee aadsperiodes.

Het complete eindverslag van DB vindt u hier (PDF).

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief