WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Shetlanderij op Witte Vlek?
Nederhorst den Berg, wo 20 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster was bij de commissie die sprak over het bestemmingsplan in Loosdrecht. Hij hoopt dat er even een witte vlek in komt om de Shetlanderij een kans en tijd te geven.

Cor Koster

Shetlanderij


Cor Koster

Er was veel sympathie voor de Shetlanderij op de commissievergadering vorige week bij de behandeling van het bestemmingsplan Loosdrecht Landelijk Gebied Noord Oost. Het bedrijfje richt zich op het houden en fokken van shetlanders en ijslanders, en organiseert o.a. toertochten met deze pony’s voor kinderen.

Zoals ik eerder schreef past de Shetlanderij niet in het huidige sterk verouderde bestemmingsplan. Daarom is het goed dat zo'n plan elke 10 jaar of zo geactualiseerd wordt: een mooie gelegenheid om de Shetlanderij daarin op te nemen. Maar dat gaat kennelijk niet zo maar.

'We hebben er last van'

Eén van de problemen is de houding van sommige mensen in de omgeving, het typische NIMBY-gedrag (Not In My Backyard).

Je komt dat vaak tegen, ook in Wijdemeren. Mensen die een appartement boven een school kopen en vervolgens gaan klagen dat de kinderen in het speelkwartier herrie maken.  Mensen die een huis bouwen naast een transportbedrijf en dan gaan zeuren over die vrachtwagens die ’s ochtends om 6 uur staan te dieselen.

In m’n eigen dorp ken ik een groepje mensen - aardige mensen; allemaal actief in kerkewerk - die blij waren zelf op een mooi plekje een paar huizen te kunnen laten bouwen, maar die sindsdien alle plannen van anderen in de buurt proberen te torpederen “vanwege het belang van de bijzondere natuurwaarden” van het gebied. Anders gezegd, ze willen hun uitzicht niet kwijt. Het ‘Heb uw naaste lief als uzelf’ is voornamelijk iets voor de zondagochtend. Er is overigens veel jurisprudentie waaruit blijkt dat je wel een stuk grond of een huis kunt kopen, maar niet het uitzicht. Mede daarom worden bezwaren zo vaak op 'natuurwaarden' gegooid.

Witte vlek

Alle fracties toonden op de commissievergadering veel begrip voor de situatie van de Shetlanderij. Nanne Roosenschoon (D66) kwam met het idee om het bestemmingsplan vast te stellen, maar het betreffende gebied nog even als witte vlek op de plankaart te zetten. Dat geeft de mogelijkheid verder te zoeken naar oplossingen. Als een plan eenmaal is vastgesteld is het namelijk erg moeilijk daarvan af te wijken. Het is te hopen dat de raad dat idee omarmt en ervoor zorgt dat de Shetlanderij kan blijven bestaan.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster
foto
Douwe van Essen
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief