WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Waarstaatjegemeente.nl
Wijdemeren, do 14 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In Binnenlands Bestuur werd een website aangekondigd waar alle mogelijke informatie over onze gemeente vergeleken kan worden met die van bijv. vergelijkbare gemeenten.

De website heet Waarstaatjegemeente.nl en is samengesteld door het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). Of het nu over economie, vergrijzing of woningvoorraad en huizenprijzen gaat, het is op die website te vinden.

De site biedt de mogelijkheid om te vergelijken met heel Nederland, met je eigen provincie of met gemeenten met een vergelijkbare omvang. Omdat de lokale lasten van Wijdemeren nogal eens in een negatief daglicht qua hoogte worden genoemd keken we daar maar eens naar. Wijdemeren vergeleken met gemeenten tot 25.000 inwoners. Dan blijkt dat de woonlasten van een éénpersoonshuishouden in Wijdemeren gemiddeld 250 euro hoger zijn dan in vergelijkbare gemeenten. Bij meerpersoosnhuishoudens is het verschil 233 euro. Op de rioolheffing lijktt Wijdemeren forse winst te maken bij éénpersoonshuishoudens. De gemeente ontvangt 283 euro, terwijl het de gemeente 192 euro kost. Bij vergelijkbare gemeenten is het verschil slechts 28 euro. De gemiddelde OZB-waarde van woningen ligt stukken hoger dan in vergelijkbare gemeenten. Niet zo gek als je de duurste huizen en grondprijzen van Nederland in Wijdemeren herbergt.

De website herbergt een schat aan informatie. Voor lezers die er van houden om in de cijfers te duiken en daar opzienbarende conclusies uit te trekken, zoals Cor Koster en Gert Zagt, is deze website een waar walhalla.

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief